Великотърновската актриса Горица Радева подготвя авторски спектакъл „Змейо, първо либе“

МЛАДАТА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА АКТРИСА ГОРИЦА РАДЕВА РАБОТИ ВЪРХУ АВТОРСКИ РЕЦИТАЛ-СПЕКТАКЪЛ СЪС ЗАГЛАВИЕ „ЗМЕЙО, ПЪРВО ЛИБЕ”. Горица е успяла да спечели проект пред Националния фонд „Култура“ и получава 4000 лв., за да реализира идеята си. Финансирането е от Министерството на културата по програма „Творчески инициативи“, която подкрепя артисти на свободна практика заради кризата, причинена от коронавируса.

„Змейова сватба“ на Петко Тодоров ще бъде в основата на рецитала. Включила съм сцените със змея и Ценка, любовта между тях, включила съм и сцени от седянката. Между всички тях ще има фолклорни песни, легенди и предания, свързани със змея“, разказва Горица, която е възпитаник на СУ „Емилиян Станев“ в старата столица, а след това и на Театралния колеж „Любен Гройс“. Има и магистратура по мениджмънт в сценичните изкуства в НАТФИЗ.

„Невъзможната, неосъществима и в същото време толкова истинска любов между най-гиздавото момиче от селото и аутсайдера ме интересува от четири години. Докато учех в театралния колеж, вече мислех за следващата си мечта – да завърша и режисура. Оттогава искам да направя спектакъл за тази любов, която, колкото и банално да звучи, няма граници“, казва Горица. И признава, че оттогава чете народни песни и стихове, търси и трупа легенди и предания за митичните змейове.

„От всичко, което съм прочела, разбрах, че тази любов е невъзможна в очите на общността, на селото. Затова и остава неразбрана и неприета от никого. И днес, когато живеем разкрепостено и сме преодолели много условности, пак има жертви и мъченици на абсурдната любов. Причината е, че във всяка общност и общество има различни, аутсайдери, които в една или друга степен остават неприети“, обяснява Горица. И допълва, че образът на змея е дошъл във фолклорните балади и приказки от древни митове и представлява метафора именно на трагично влюбения различен, на този, който умира заради любовта и от любов, без да е виновен за нещо, но и без да има друг избор. Именно фантастичният, приказният герой, който носи атмосферата на загадъчното и на страшното, е символът на тази идея.

„Проектът „Змейо, първо либе“ е важен за мен в професионалното ми израстване на артист. Предизвикателството е в това да направя този образ разбираем и актуален за съвременната публика, като в същото време запазя приказната атмосфера и усещането за миналото. Имам идея текстовете да са в оригинал, без езиково адаптиране, с максимално запазване на диалектните особености от различните краища на България“, уточнява Горица и допълва, че иска чрез текстовете на песните и приказките да покаже колко разнообразни са вариантите на тази любов. Най-популярни са историите, в които змеят се влюбва в най-личното момиче от селото, но има и легенди, в които змеица залюбва момък. Понякога любовта е споделена, понякога – не е.

Горица Радева се надява до 15 декември да успее да подготви рецитала и да направи премиерата му във Велико Търново. „Рециталът е подходяща форма на среща с публиката, защото може да бъде представен навсякъде, няма нужда от специфично пространство, сцена с точно определени параметри и възможности. Но в същото време оставам зависима от ситуацията около Ковид-19, която е също толкова непредвидима, колкото и любовта между змея и девойката“, казва още Горица, която в момента играе в две представления на търговищкия театър – единият е направен по „Мамино детенце“ на Каравелов, а другият се нарича „Лоши деца“ от румънската авторка Михаела Михайлов.

Готова е вече и Фейсбук страницата „Змейо, първо либе“, в която Горица ще представя целия творчески процес, ще разказва на бъдещите си зрители откъде взима стиховете и легендите. Решила е и да публикува песни, от които зрители да изберат коя да бъде включена в спектакъла.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *