172 четения

40 дарители има Регионалният исторически музей във Велико Търново през последната година

40 са дарителите на Регионалния исторически музей във Велико Търново за последните 12 месеца. Те са предоставили за съхранение в културната институция повече от 180 вещи, снимки, документи, етнографски материали и книги за музейната библиотека. Част от даренията са от редовни наши дарители, които ежегодно ни предоставят материали от семейните си архиви.

Всички получени дарения са подредени в изложба в музей „Възраждане и Учредително събрание“. Експозицията се нарича „Заедно да съхраним историческата памет“ и вече е отворена за посетители.

В нея са показани вещи и снимки, свързани с търговеца Стефан Камбуров, материали, които допълват сведенията за аптекарската фамилия Стефанови, снимка на 18-и пехотен Етърски полк, албум със снимки на семейство Витанови – дарители на туберкулозния диспансер в града. Посетителите ще могат да се насладят и на разнообразни етнографски материали – тъкани и предмети от бита. Особено впечатляващ е бродиран ковьор и механичен грамофон от 30 – 40 г. на ХХ в. с грамофонни плочи.

Музеят продължава да обогатява фондовете си от периода на най-новата история с дарени облекла от 80-те години на XX в., униформа, значки, рекламен тефтер на БДЖ, театрални плакати, стенографски дневници на ХХVI Обикновено народно събрание, фотоапарати, художествено оформени книги за впечатления от 70-те години, емблеми, свързани с полета на първия български космонавт, кинокамера, учебни гранати и учебни табла с оръжия за нашата оръжейна.

За всички дарители има дарителски свидетелства и карти за безплатни посещения на музейните ни обекти в рамките на една година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *