6 съвета за родителите на разглезени деца

Не е лесно да си родител, а границата между обичта към детето и разглезването му понякога е твърде тънка. Ако усещате, че сте я преминали (дори да не ви се иска да го признаете), тези съвети ще ви помогнат.

1. Най-важното е да се опитате да запазите спокойствие. Виковете не водят до нищо добро. Доказано е, че когато човек крещи, е много по-трудно да бъдат правилно възприети думите му. Опитайте се да се сдържате, защото това е единственият начин да контролирате ситуацията. Ако успеете да не обръщате внимание какво казва детето в яда си, то постепенно ще се успокои. Повтаряйте му, че ще го изслушате и ще говорите с него само когато се успокои и спре да плаче. После непременно изпълнете обещанието си. Гушнете го и му обяснете защо не можете да го разберете, когато крещи и когато говори, плачейки.

2. Ако детето крещи и се тръшка само и само за да постигне своето, най-добре е да не му обръщате внимание изобщо. Това си е истинско изпитание за нервите, но се опитайте да не му купите играчката, която иска, да не останете още 15 минути на пързалката, да не му пуснете детското само за да спре да мрънка и плаче. Калявайте волята и нервите си. Но не отстъпвайте, защото отстъпите ли веднъж, детето ще знае, че с тръшкане всичко се постига – стига да си достатъчно упорит и постоянен. А, повярвайте ни, то ще бъде!

3. Задължително е да овладеете изкуството да казвате „не“ на детето си. Не можете да му купувате всяко нещо, което си хареса в магазина. Трябва да го научите да цени стойността на парите, да разбира, че човек не може да получава всичко, което иска. Така ще си спестите доста нерви. И финанси. Не може да очаква, че всеки път когато излезете, ще получи нещо. Или че всеки, който дойде на гости, ще му носи подарък. Това може да доведе до неудобната ситуация, в която отваряте вратата на приятел и хлапето вместо поздрав директно го пита: „Какво ми носиш?!“ Подарете на детето си време вместо вещи. Прекарвайте време заедно, споделяйте игри, четете приказки. Няма по-ценен подарък от този.

4. Детето трябва да има свои задължения и да си дава ясна сметка за тях. Спрете да го жалите. Нека ви помага в домакинството, нека прибира играчките си, след като се е наиграло, нека си обува само чорапите. Според възрастта у възлагайте все повече отговорности.

5. Не изпадайте в нервни кризи и в крайности. Най-много да стреснете детето и да реши, че не го обичате. Понякога не си даваме сметка колко силно влияем на децата си. Ако усещате, че прегрявате, просто излезте за момент от стаята, затворете се в банята, поплачете си две минути или се навикайте, заровени в хавлията, но не си го изкарвайте на детето.

6. Не забравяйте да повтаряте на детето си, че го обичате и че е толкова важна част от живота ви.

Източник: обекти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *