1845 четения

Десетгодишна търновка хвърчи със 110 км/ч, смая конкуренцията на Европейското по картинг в Италия

Ивон Симеонова била единственото момиче в шампионата и вече е на 11-о място в ранглистата на Стария континент

ИВОН СИМЕОНОВА ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА НАПРАВИ ВПЕЧАТЛЯВАЩО УЧАСТИЕ В ЕВРОПЕЙСКОТО КАРТИНГ СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ДЕЦА ОТ 8 ДО 11 ГОДИНИ RMC EURO TROPHY В АДРИА, ИТАЛИЯ. Третокласничката от ОУ „Бачо Киро“ финиширала извън призовата тройка заради множеството негативни фактори, с които се сблъскала по време на рали надпреварата. Тя била единственото момиче в битката на колела и шофирала нова, собствена машина, закупена със средства от австрийска фирма, пожелала да й стане спонсор. Амбицията на младата състезателка и татко й Иво Симеонов, който е бивш пилот от формула „Естер“, е догодина да се качи на почетната стълба на победителите.

ИВОН СЕДНАЛА ЗАД ВОЛАНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ, КОГАТО БИЛА ПЕТГОДИШНА. Нейното братче Симеон също вече има опит като състезател в бебешко рали, въпреки че е само на 6 години.

Гордият родител допълва, че картингът успява да изгради у децата му умения, които никой друг спорт не би могъл. Смята, че с него се научават на отговорност, бързи рефлекси, адекватно преценяване на обстановката и съобразителност. Убеден е, че дори след време да се откажат от това хоби, в бъдеще ползата ще е дългосрочна.

„Заради пандемията последното състезание в Йезоло беше отложено и решихме тя да завърши сезона подобаващо в Euro Trophy. Това беше първото за нея европейско състезание, в което се включва. Макар че пистата бе непозната и нямаше достатъчно време за тренировки, Ивон кара отлично. Освен това бе навалял дъжд, а на мокра настилка се шофира по-трудно“, разказа баща й.

Търновката успяла да завърши дългата километър и 300 метра писта за по-малко от минута.

Церемония по награждаване на участници не е имало заради евентуален риск от разпространение на коронавирус. Именно инфекцията създала най-големи трудности на семейството на Ивон, тъй като трябвало да влезе първо в Австрия, а след това в Италия с негативен PCR тест до 72 часа от излизането на резултата.

ТАТКОТО СПОДЕЛЯ, ЧЕ КАРТИНГ АВТОМОБИЛА НА ДЪЩЕРЯ МУ РАЗВИВА МАКСИМАЛНА СКОРОСТ ОТ 110 КМ/Ч и не крие притесненията си за нейната безопасност зад волана. Въпреки това преглъща страховете си, уповавайки се на уменията й, придобити след сериозни тренировки заедно. Всеки месец Ивон прекарва по една седмица във Виена, където живее леля й и където се намира машината, която кара. Там се подготвя за състезания и поддържа форма.

„Тя тренира в най-добрата австрийска школа и на шампионати се състезава под австрийския флаг, защото България няма лиценз за тези ралита. Когато сме във Велико Търново, няма как да тренира и понякога пътуваме до Хасково, където има подходящ терен за упражнения на шофьорските й качества“, казва Иво.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Десетгодишна търновка хвърчи със 110 км/ч, смая конкуренцията на Европейското по картинг в Италия

  • 03.11.2020 в 18:40
    Permalink

    Бързи рафлекси, адекватно преценняване на обстановката и съобразителност, се получава с опиит… с време…. Мноого търпение и успехи. Дарбата трябва да се развива .

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!