2398 четения

Слагат COVID пункт пред областната болница

МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ” ТРЯБВА ДА РАЗКРИЕ ФУРГОН ИЛИ ДА ОБОСОБИ ОТДЕЛНО ПОМЕЩЕНИЕ ЗА ПРЕГЛЕДИ НА ПАЦИЕНТИ С ГРИПОПОДОБНИ СИМПТОМИ и провеждане на бързи антигенни тестове за коронавирус. COVID пунктът трябва да е факт до 13:00 часа в петък. Това разпореди здравният министър проф. Костадин Ангелов, който издаде заповед, задължаваща всички държавни и областни лечебни заведения да организират такива звена.

С новосформираната структура ще се сложи край на хаоса около хоспитализирането и изолирането на заразени с COVID-19. Потенциално инфектираните лица, дошли да търсят медицинска помощ в стационара, няма да се смесват с останалите, посещаващи клиниката по повод други заболявания и състояния. Освен това здравните специалисти ще ги обслужват облечени във висок клас защитни облекла и ще се сведе до минимум вероятността от заразяване на медици и евентуалното им изваждане от строя поне за 14 дни.

При посрещането на пациентите ще им се извършва бърз кръвен тест, който след 15 минути дава резултат дали са положителни, или отрицателни. Достоверността на изследването възлиза на 96 процента и употребата му излиза далеч по-евтино в сравнение с използваните PCR тестове, които освен това се обработват поне 24 часа.

В COVID пункта ще са на разположение лекар и медицинска сестра.

Изпълнението на заповедта на здравния министър в МОБАЛ среща трудности по отношение осигуряването на медицински работници, които да дежурят в новото звено. Изпълнителният директор д-р Стефан Филев неведнъж е заявявал, че пандемията извела на преден план кадрови проблем в болницата и колегите му са изтощени. Здравното заведение е мобилизирало персонала към момента и едва смогва да сформира доброволни екипи, които да обгрижват хоспитализираните с коронавирус в специализираното отделение и в същото време да не „оголва“ откъм кадри останалите медицински структури.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *