6986 четения

Печален рекорд за В. Търново: коронавирусът уби четирима, разболя още 79 и вкара в болница 75 души

Здравните власти работят на пълна пара, за да успеят да обхванат случаите с епидемиологични проучвания

Броят на инфектираните с коронавирус нараства лавинообразно, което все повече затруднява процеса на диагностициране, карантиниране и лечение, показва статистиката на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Битката с COVID-19 загубиха още четирима жители на региона. Три от жертвите на заразата са жени, съответно на възраст 62, 72 г. и 91 години, и мъж на 82 години. Всички са били с придружаващи заболявания. За две от починалите лица е установено, че са носители на коронавируса след фаталния край, тъй като едва тогава са излезели резултатите им от направения PCR тест. Това се дължи на многото проби, които медиците са принудени да взимат от увеличаващите се граждани със симптоми, и огромното натоварване в лабораторията в Плевен, която поема изследването за региона ни. Смъртните случаи за областта са вече 21.

Във вторник са диагностицирани рекорден брой инфектирани – 79.

За първи път пък броят на лицата, настанени в местни болници заради COVID-19, е толкова голям – 75.

В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ” ПОЧТИ Е ЗАПЪЛНЕН КАПАЦИТЕТЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАРАЗЕНИ. Пациенти вече са настанени в двете хирургични отделения и реанимацията. Трима от тях са в тежко състояние. Очаква се разкриването на COVID пункт пред стационара, в който да се правят бързи антигенни тестове.

Увеличени от 10 на 25 са местата за терапия в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Допълнителните легла са разположени на първия етаж с осигурен директен достъп без риск от смесване на потоците. Приключи спешният ремонт на бившето интензивно отделение, където са разположени осем от тези легла с възможност за интензивно лечение. Благодетели спонсорирали реновирането.

Заради увеличаващия се брой на инфектирани горнооряховската болница изпитва недостиг на спално бельо. Кметът на общината инж. Добромир Добрев е дарил 20 спални комплекта, но нуждата от постелъчен инвентар продължава.

ТЕНДЕНЦИЯ КЪМ ПОВИШАВАНЕ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ КОРОНАВИРУС и усложняване на епидемичната обстановка се отчита и в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов. COVID отделението на общинската болница е изцяло запълнено. Подготвено е и второ звено за прием на инфектирани. Настанени за лечение са 17 пациенти, като трима от тях са в средно тежко състояние, а един е транспортиран във великотърновската областна болница. Медиците в свищовската болница отчитат, че при по-голямата част от хоспитализираните се наблюдава самолечение, което е довело до усложняването им.

В домашни условия се лекуват 339 лица, а 469 вече са успели да се справят с болестта. Под карантина са 776 души, а общо диагностицираните са 921 лица.

ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ ПРИПОМНЯТ, ЧЕ ВСЕКИ, КОЙТО СЕ СЪМНЯВА, ЧЕ Е ИНФЕКТИРАН, защото проявява грипоподобни симптоми – повишена телесна температура, треска, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса – следва да се обади по телефон на личния си лекар. Джипито от своя страна ще прецени здравословното състояние на лицето, съобразявайки данните с информацията за предишни заболявания, които е вписал в пациентското досие. Медикът може да насочи човека към PCR тест, който е безплатен. Ако лицето няма общопрактикуващ лекар, трябва да потърси съдействие от Регионалната здравна инспекция, на чиято територия се намира, и компетентно лице ще прецени дали е нужно тестване. Третата опция е да сигнализира на телефон 112 за състоянието си, откъдето имат право да изпратят спешен медицински екип. Тези условия важат и за всички, които са били в близък контакт с доказано заболели.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *