Общество

Частно дело за 3200 лева глоби за думите „педераст“ и „глупак“ се гледа за втори път

Частно дело за обида между двама мъже от Шемшево се гледа отново тази седмица в Окръжния съд. Случаят е отпреди две години и веднъж вече Атанасчо А. е бил наказан с 1200 лева санкция и да плати 2000 лева на обидения от него с думите „педераст“ и „глупак“. Миналата година Районният съд в старата столица е обявил за невинен Атанасчо да е причинил на С. Х. Л. лека телесна повреда, изразяваща се във временно разстройство на здравето и го оправдал по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление.

Съдът обаче признал Атанасчо А. за виновен, че публично казал на С. Х. Л. в негово присъствие нещо унизително за честта и достойнството му – нарекъл го „педераст“ и „глупак“. Мъжът е освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание глоба в размер на 1200 лева в полза на републиканския бюджет. Съдът е осъдил Атанасчо А. да заплати на С. Х. Л. сумата от 2000 лева, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди, като отхвърлил предявения граждански иск за разликата до пълния предявен размер от 3000 лева.

Само че и двамата в спора са недоволни от съдебното решение и сега случаят се гледа за втори път във ВТОС. Първия път първоинстанционната присъда е отменена, а делото е върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав при Районен съд – Велико Търново, който е определил въпросните административни глоби за Атанасчо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *