108 четения

Читалище „Надежда – 1869“ показа реставрирани книги от 1588 и 1798 г.

Библиотеката на културната институция има 412 старопечатни книги и 12 ръкописа

ДВЕ РЕСТАВРИРАНИ КНИГИ ОТ БОГАТИЯ СИ СТАРОПЕЧАТЕН ФОНД ПОКАЗА ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА – 1869“ НА ТЪРЖЕСТВО, ПОСВЕТЕНО НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ. И двете са били в изключително лошо състояние, но са реставрирани в София със специална технология, която позволява тяхното по-добро съхранение оттук насетне.

„Служебен миней“ от 1588 г. на гръцки език и „Слова на Йоат Златоуст” от 1798 г. са заглавията, които гостите на читалището имаха възможност да видят. „Служебният миней“ е на гръцки език, много красива книга е, издадена е във Венеция и съдържа 116 страници. Другата книга има по-дълго заглавие „Сборник със слова от Неделята за митерия и фарисея и следващите неволи“. Отпечатана е във Вилнюс и словата са събрани върху точно 666 страници“, разказва председателят на читалището арх. Донка Колева. И допълва, че е опитала да направи подробно проучване дали в друга библиотека в България се съхраняват още копия от тези книги. „Не успях да открия такива библиотеки. Служебни минеи има на още няколко места в България, но са доста по-стари от нашата книга. Така че това, което ние притежаваме, може само тук да се види. Особено съм любопитна какво биха открили филолозите, ако се заровят в книгата на Йоан Златоуст и се надявам те да го направят“, признава арх. Колева. За да бъде лесен достъпът до всичките 666 страници на Йоан Златоуст, читалището вече е качило книгата в интернет с помощта на колегите от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“.

412 СТАРОПЕЧАТНИ КНИГИ, 12 РЪКОПИСА, 18 ВЕСТНИКА И 15 СПИСАНИЯ ПАЗИ В СТАРОПЕЧАТНИЯ СИ ФОНД БИБЛИОТЕКАТА на читалището. Всичките те излизали преди 1878 г. 80 от книгите вече са цифровизирани и са част от интернет портала „Север +“.

Цифровизацията на част от старопечатния фонд на най-старото читалище във Велико Търново стана възможна след спечелен проект пред Национален фонд „Култура“ на Министерството на културата. Ведомството даде около 9000 лв., с които бяха цифровизирани 80 старопечатни книги, свързани с образованието до Възраждането. Всички тези учебници са били използвани в училищата в България през 19 век и са попаднали във фонда на читалището като дарения. Специалисти от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ в старата столица работиха върху качването на всяка страница от старите книги в интернет, припомня библиотекарката Ивелина Митева.

По време на тържеството читалището връчи и няколко благодарствени грамоти на своите дарители. Близо 300 книги са постъпили в библиотеката като дарения през последната година. Читалище „Надежда – 1869“ е получило и 3000 лв. за реставрация на книги, дарението е от сдружение „Царевец 2008“, както и ръкописи и вещи на поета Радко Радков от негови родственици и приятели.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *