Горещи новиниОбразованиеОбщество

Предлагат проф. Пламен Павлов за орден „Св. св. Кирил и Методий“

ПРОФ. ПЛАМЕН ПАВЛОВ ДА БЪДЕ НАГРАДЕН С ОРДЕН „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПЪРВА СТЕПЕН, ПРЕДЛАГА МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ. Номинацията е за неговите заслуги в областта на образованието и популяризирането на българската история.

Проф. Павлов е преподавател по история на Византия и балканските държави през периода IV – XV век във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Освен това е автор или съавтор на повече от 400 статии, студии, книги, учебници, енциклопедии, публицистика, поезия, сред които са „Кратка история на българския народ“, „Залезът на Първото българско царство“, „Българската писменост – европейски феномен“, „Забравеното Средновековие“. Той развива активна общественополезна дейност, като участва в различни форуми и изяви на български общности в чужбина.

Проф. Пламен Павлов е инициатор и участник в създаването на различни научни, културни и обществени проекти, както и за създаването на наградата „Света Злата Мъгленска“ за българка на годината от общностите в чужбина.

В периода 1998 – 2002 г. е председател на Държавната агенция за българите в чужбина, преди две години е избран за председател на фондация „Васил Левски“. Пише сценарии или консултира авторите на документални филми, посветени на българското минало и съдбата на българите в чужбина. През 2018 и 2019 г. участва в инициирания от проф. Николай Овчаров проект „Мисия България“, заедно с когото изнасят лекции за българското културно-историческо наследство пред учени, студенти, дипломати и представители на българските общности в над десет държави от Европа и Азия.

През 2018 г. проф. Пламен Павлов стана почетен гражданин на Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *