1086 четения

Баща и син изчистиха безвъзмездно статуята на лъва на входа на Златарица

ВАЛЕРИ И МИЛЕН БОГДАНОВИ ВЪРНАХА ПЪРВОНАЧАЛНИЯ ОБЛИК НА СТАТУЯТА НА ЛЪВА, КОЯТО ПОСРЕЩА ГОСТИТЕ НА ЗЛАТАРИЦА. Двамата мъже от Лясковец безвъзмездно лишиха монумента от натрупаните през годините мръсотия и мухъл чрез пясъкоструене. Те са баща и син и имат собствена фирма за професионално почистване. В бранша са от 7 години и действат на територията на цялата страна.

Валери и Милен използвали компресор, който чрез сгъстен въздух в контейнер с абразивна смес лъснал до блясък статуята в Златарица. Необходими им били два часа работа, облечени в специални защитни костюми, наподобяващи скафандри.

Инициативата им бе адмирирана от кмета на общината Михаил Ганев, който изказа своята огромна благодарност за доброволния труд на Богданови.

Това не е първият благороден жест, който двамата мъже правят в полза на обществото. Преди време те се погрижиха за монументите на Цани Гинчев и Никола Козлев в Лясковец, този на Елена Грънчарова в Горна Оряховица и излезли от рамките на регионалното културно-историческо наследство, като върнали едновремешната визия на скулптура във Варна.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Баща и син изчистиха безвъзмездно статуята на лъва на входа на Златарица

  • 05.11.2020 в 15:23
    Permalink

    Има нужда много от такива хора, населените места са затрупани от непотребни вещи и неща, лошото е, че ги изхнърлят пред къщите си и се полуава улици бунища. Няма ли да излезе закон за подръжка на общественните места, та селата да заприличат на красиви места.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *