4506 четения

Предлагат нови мерки: Без пенсионери в магазина след 10 часа и още ученици онлайн

При 25 областта в „червената зона” от всички 28 е време в училищата да се вземат централни мерки за тях и учениците от 5-и до 12-и клас да преминават онлайн и връщане на „зелените коридори” за възрастни в магазини.

Това предлага главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

За хората над 60 г. да се възстанови „зеления“ коридор за пазаруване между 8 и 10 ч., а те да нямат право да пазаруват в другите часове.

Медицинският персонал да не бъде подлаган на 10-дневна карантина, а да бъдат освободени след отрицателен PCR тест. Според Кунчев сегашният развой на пандемията налага нови мерки.

Трябва да се затворят и заведенията, които сега са останали отворени, да се преустановят всички извънкласни дейности за всички ученици, ако са извън паралелката.

Вузовете да минат изцяло на онлайн работа, изключени за медиците и то само за упражненията, защото за тях това е ключово важно. Сред предложенията на Кунчев са и задължително ограничаване на присъствената работа в офисите до 50%. Друго предложение е здравният министър да има право да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения.

Средната заболеваемост за последните 14 дни в България е било 388 на 100 000  души, но вчера е достигнала до 430, каза доц. Кунчев. Това ни нарежда на 17 място сред 30-те страни в ЕС и 4 на Балканите. За сравнените той посочи, че в Белгия стойностите са на заболеваемост е над 1400 на 100 000. Средната смъртност у нас 5, 2 за последните 14 дни. Това ни нарежда на пето място в ЕС и 4 на Балканите по смъртност. „Теоретически можем да достигнем нивата на Белгия и Чехия. Това означава над 10 000 болни на ден и над 300 починали.”

istock

Навлизаме в сериозна фаза на епидемията в България. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на брифинга. Той посочи, че около 30% от леглата за пациенти в коронавирус са заети, а в интензивните отделения те са около 20%.Най-ефективната мярка от всички е носенето на маска на закрито, тя спасява човешки живот и намалява риска. Физическата и социалната дистанция е следващата мярка. Препоръчваме избягване на струпвания на обществени места, както и пътувания, които не са наложителни, каза още Ангелов.

Ще бъдат доставени допълнителни количества предпазни средства, днес пристигат 1700 флакона „Ремдесивир“.

Следващото количество в размер на 4300 флакона ще пристигнат през другата седмица. Не приемайте този медикамент като панацея. Протокол, в който са описани всички индикации и подходи за лечение на коронавирус, ще бъде изпратен днес до болниците, в него присъства и хлорохин.

istock

Надяваме се през април ваксините да бъдат достъпни за българските граждани. Никоя болница няма право да откаже медицинска помощ на пациент, който се самоопределя като спешен. Пациент, който е преценен, че може да изчака, това се нарича триаж. Системата е обезпечена. За 6 месеца напред България е осигурена с предпазни средства, но ако натискът продължава, количествата ще се увеличават и месеците ще намаляват, допълни той.

Източник: паритени.бг

Един коментар за “Предлагат нови мерки: Без пенсионери в магазина след 10 часа и още ученици онлайн

  • 05.11.2020 в 17:36
    Permalink

    Някой май е забравил или недоразбрал нещо. Преди до 10ч само пенсионери имаха право да влизат в магазините, но това не значи, че след това не са можели да влизат. Сега измислят някакви простотии.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *