894 четения

Свинекомплексът в Българско Сливово осъди за 5,4 млн. лв. Агенцията по безопасност на храните

От ведомството използвали неточни данни за оценка на щетите във фермата, причинени от африканска чума по прасетата

ГОДИНА СЛЕД КАТО СОБСТВЕНИКЪТ НА СВИНЕКОМПЛЕКСА „БИЛЯНА ЕОД“ В СВИЩОВСКОТО СЕЛО БЪЛГАРСКО СЛИВОВО ЛЕФТЕР ЛЕФТЕРОВ поде съдебна битка с Агенцията по безопасност храните, получи решение от магистратите за по-голямо обезщетение. Административният съд във Велико Търново определи да му бъдат изплатени 5,4 млн. лв. заради умъртвяването на всички животни в индустриалната ферма. Първоначално той е получил 4,2 млн. лв. и възразил срещу тази сума, защото оценяването на щетите е било на нереални търговски цени и с 1,2 млн. лв. по-малко. Това потвърди и съдът, който излезе със становище, че ползваните данни от работещите в Агенцията по безопасност на храните са от Националния статистически институт и при формиране на обезщетението те значително се различават от пазарните нива.

Свинекомплексът в Българско Сливово бе петото огнище на африканска чума по прасетата у нас през 2019 г. За да се предотврати разпространението на инфекцията, над 18 000 животни, отглеждани в индустриалната ферма, бяха умъртвени и загробени. Заради кризата Община Свищов бе обявила извънредно положение в рамките на около две седмици.

Бизнесът на Лефтеров претърпя загуби за милиони, а около 150 служители останаха без препитание.

РЕШЕНИЕТО НА ТЪРНОВСКИТЕ МАГИСТРАТИ Е ОБЖАЛВАНО ПРЕД ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, който предстои да се произнесе по казуса. Идентични дела за ниски обезщетения при евтаназиране на прасетата си водят и свинефермите в Николово и Бръшлен, които на първа инстанция също осъдиха Агенцията по безопасност на храните.

Въпреки премеждията собственикът на „Биляна ЕОД“ е предприел стъпки към изграждане на нова индустриална ферма за прасета в Българско Сливово. Намерението е тя да бъде изградена върху 32 000 кв. м и с капацитет 750 животни. Очаква се фермата да заработи в шест сгради през пролетта на 2021 г. и отново да даде работа за хората, живеещи в района.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *