161 четения

Трикове в поведението, които ще ви помогнат на интервю за работа

По време на интервю за работа това, което тялото ви казва, е точно толкова важно, ако не и повече, дори и от вашите думи.

„Вашият бъдещ работодател ви оценява от главата до петите – от вашите движения, изражения на лицето, вашия глас, та чак до това, което казвате и как го казвате“, казва експертът по езика на тялото Лилиан Глас пред INSIDER. „Заради погрещно поведение можете да изгубите интерес на работодателя още преди интервюто да е започнало.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се държите правилно на следващото си интервю за работа.

1. Влезте с вдигната глава и изправени рамене.

„Не забравяйте, че интервюто за работа започва веднага щом излезете от колата си, тъй като нямате представа кой ви гледа“, каза експертът по езиците на тялото Тоня Реймън.

2. Отървете се от потните длани със студена вода.

Вероятно ще имате няколко минути да почакате, докато ви извикат. През това време използвайте банята. Направете няколко дълбоки вдишвания, за да се успокоите. Дръжте китките си под студена вода за около 20-30 секунди, за да охладите дланите си и да не се потят по време на ръкостискането.

3. Ръкувайте се крепко.

Това показва стабилност и силен характер.

4. Седнете изправени.

„Седнете с изправени рамене и вдигната глава, с двата крака стъпили на земята“, казва Глас.

5. Погледнете директно вашия интервюиращ.

Направете уверен контакт с очите, но не се втренчвайте, не искате да отсрещната страна да почувства заплаха или да си помисли нещо неуместно.

6. Стойте неподвижно.

Опитайте се да избягвате нервното местене, оправяне на дрехите, докосване на косата или лицето, играенето с пръстите. „Това казва на човека, с когото говорите,“не ме интересувате и нямам търпение да се махна оттук““, съветва Глас.

7. Не кръстосвайте крака.

„Вашите крака трябва да стоят на пода. Ние сме склонни да кръстосваме крака, но подобно поведение би издало нашето неспокойствие и би представлявало защитна поза.

8. Чувствайте се свободни да се усмихвате, когато е необходимо.

„Усмивката е важна, когато е подходяща“, казва Реймън. „Не се усмихвайте прекалено, за да не оставите впечатление, че не взимате нещата на сериозно“.

9.Променяйте гласовата си интонация.

Може да саботирате умните думи, които казвате, ако говорите монотонно. „Монотонният глас е скучен, не предизвиква емоции, обърква слушащия“ обяснява Глас. Трябва да използвате разнообразие от тонове в гласа си, когато говорите, така че хората да могат да разберат дали сте серизен, шеговит, тъжен или радостен. А така също привличате вниманието им.

10. Използвайте жестове, за да подкрепите думите си.

„Използвайте ръцете си, за да оформите думите си. Ръцете ви са мощни инструменти, които привличат другите към вас и вашите възможности“, твърди Реймън.

11. В края на интервюто се изправете и отново се ръкувайте.

„В края на интервюто изчакайте интервюиращия да заобиколи бюрото, за да се здрависате. Не го правете над бюрото, но не пропускайте здрависването преди да ви изпратят към вратата.

12. При излизане,проявете интерес към обстановката.

„При напускане е добре да се огледате леко (давайки впечатление, че оглеждате следващата си работна среда) и дори да се усмихнете“, казва Реймън. „Не забравяйте, че от момента, в който пристигнете за интервю за работа до момента, в който си тръгнете, трябва да сте наясно с вашите жестове и невербалните знаци“, добавя тя. „Жестове са това, което казваме преди нашите думи. Езикът на тялото е първичен за нас и ние го интерпретираме много по-бързо, отколкото разбираме и обработваме думите“.

Източник: обекти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *