4147 четения

Коронавирусът погуби още двама в областта, заболеваемостта продължава да ескалира

Местните болници са приели 116 заразени пациенти, предстои увеличение на леглата

 

КОРОНАВИРУСЪТ ПРОДЪЛЖАВА ДА ВЗИМА ЖЕРТВИ В ОБЛАСТТА. Инфекцията доведе до смъртта на 62-годишна жена и мъж на 71 години. С тях броят на починалите след боледуване от заразата става 33. Отчита се тревожна тенденция от миналата седмица всеки ден да бъдат регистрирани смъртни случаи на пациенти, лекувани от COVID-19 в региона.

Заболеваемостта вече доближава 250 души на 100 хил. население. В понеделник новите случаи са само четири, но това се дължи на намалената дейност на лабораториите през неделния ден. Общо 1182 са диагностицираните до момента, от които заради влошаване 116 са настанени в болница.

Всички лечебни заведения в региона трябва отново да увеличат леглата си за пациенти с коронавирус. От 10 на 20% от наличните места за болни ще бъдат отредени за инфектирани. В определени болници, посочени от здравното министерство, капацитетът за заразени трябва да възлиза на 50 процента от целия леглови фонд. По думите на проф. Костадин Ангелов, това ще са университетските и областните стационари, а за промяната ще бъдат изплатени общо 50 млн. лв.

УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЛЕГЛАТА ЗА ЗАРАЗЕНИ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА МЕСТНИТЕ СТАЦИОНАРИ, ТЪЙ КАТО НАВСЯКЪДЕ ИМА НЕДОСТИГ НА КАДРИ. Нужни са още лекари, медицински сестри, санитари и доброволци, които са изпълняват логистични задачи и дезинфекция.

Предстои в битката с вируса да се включат и диагностично-консултативните центрове. В тях ще бъдат обособени т. нар. ковид зони, където ще работят лекар, медицинска сестра и лаборант. Ще се извършват прегледи и изследвания за доказване на инфекцията. До края на седмицата се очаква да бъде създадена необходимата организация за целта.

445 души от областта засега се лекуват в домашна обстановка и не се нуждаят от прием в стационар. 588 са оздравели и вече са се върнали към нормалния ритъм на живот.

Карантинирани са 790 лица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Коронавирусът погуби още двама в областта, заболеваемостта продължава да ескалира

  • 10.11.2020 в 14:19
    Permalink

    На кого е необходимо да се създава тази медийна паника?!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *