231 четения

Борисов нареди плазма от преболедували Covid-19 да се взема в цялата страна

Министър-председателят Борисов поиска от здравния министър да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, а и в страната, от пациенти, преболедували COVID-19. Според него това е начин да се помогне на новозаболели и те да бъдат успешно излекувани.

От Сдружението за лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма изпратиха писмо до премиера и здравния министър с искане да да бъдат отворени кръвни центрове в цялата страна, за да могат хората да даряват реконвалесцентна плазма за лечението на пациенти с Covid-19, а не само това да се случва в Националния център по трансфузионна хематология в София.

Сдружението осъществява контакт с дарители, за да са сигурни как се лекува с плазма и разясняват процедурата.

Според тях сред центровете, които искат да имат отделение за вземане на плазма, на първо място е Шумен. 

Идната седмица във Варна предстои да започне работа кръвният център. Очаква се и в Стара Загора, Пловдив и Плевен също да започнат да събират дарители на място. В Русе и Бургас имат желание, в Благоевград също, пишат от Сдружение за лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма, съобщават още оттам.

Към момента дарителите от Варна, например, пътуват до София само с мисията да дарят плазма за тежко болен от коронавирус.

Източник: Дарикнюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *