Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

10 навика на хората със силна психика

Когато настъпят тежки времена, хората със силна психика страдат също толкова, колкото и всички останали. Разликата е в това, че те разбират, че трудните моменти в живота ти дават ценни уроци, стига да си готов да си вземеш нужните поуки.

В края на краищата, именно тези трудни уроци създават навиците, от които се нуждаете, за да постигнете успех. Това са няколко навика, на които редовно разчитат хората със силна психика.

1. Не спират да се борят, дори когато се чувстват победени

В отговор на въпроса колко коремни преси прави на ден, Мохамед Али е казал: „Не знам, не ги броя. Започвам да броя, когато ме заболи, защото тогава имат значение и те превръщат в шампион.”

Същото важи и за успеха на работното място. Винаги имате два избора, когато ситуацията стане напечена – или преодолявате препятствията и ставате по-добър, или им позволявате да ви победят. Хората са същества, ръководени от навици. Ако се откажете, когато нещата станат трудни, всеки следващ път става по-лесно да изоставите всичко и да се предадете без борба. От друга страна, ако дадете всичко от себе си, за да преодолеете трудностите, ставате все по-силни със всяко ново предизвикателство.

2. Забавят удовлетворението

В Станфордския университет е бил проведен експеримент, в който деца са били оставяни сами в стая с купичка с бонбони маршмелоу за 15 минути. Преди да излезе, изследователят казвал на децата, че могат да ги изядат, но ако изчакат той да се върне, ще получат още бонбони. Децата, които са изчакали изследователят, са постигнали по-големи успехи в живота си на по-късен етап, включително и по-добри резултати на теста SAT, по-успешна кариера и дори са имали по-ниски нива на затлъстяване и наднормено тегло, в сравнение със другите деца.

Това, което показва експериментът, е, че забавянето на удовлетворението и търпението са от съществено значение за успеха. Хората със силна психика знаят, че ценните неща в живота изискват време и избягват да търсят незабавното удовлетворение.

3. Правят грешки, отново и отново

Според проучване на колежа „Уилям и Мери“, в което са участвали над 800 предприемачи, най-успешните сред тях са имали две общи черти: те не са можели да си представят провала и не са се интересували от това, какво другите мислят за тях. С други думи, най-успешните предприемачи не губят време и енергия, за да мислят за своите неуспехи и приемат провалите за малки и необходими стъпки по пътя към постигането на техните цели.

4. Контролират емоциите си

Негативните емоции предизвикват вашата психическа сила на всяка крачка от пътя. Въпреки че е невъзможно да не чувствате емоции, от вас зависи как ще ги управлявате и държите под контрол. Когато позволите на емоциите да замъглят вашата обективна преценка, лесно може да изгубите решителност и самоувереност. Лошото настроение може да ви отклони в грешно посока също толкова лесно, колкото и доброто настроение може да ви направи прекалено самоуверени и импулсивни.

5. Взимат решения, които не искат да правят

Понякога ни се налага да правим неща, които не искаме, защото знаем, че те могат да бъдат полезни в дългосрочен план: да уволним някого, да прекараме нощта в офиса или да започнем проект отначало.

Лесно е да се оставите да бъдете парализирани от страх от предстоящо предизвикателство, но най-успешните хора знаят, че най-доброто нещо в подобен момент е веднага да се захванете за работа и да завършите неприятната задача възможно най-бързо.

6. Вярват на своята интуиция

Има тънка линия между това да се доверявате на интуицията си и да бъдете импулсивни. Да вярвате на интуицията си означава да вземете предвид всички възможни гледни точки и да се доверите на способността си да вземете правилното решение, когато фактите не ви предоставят ясен и едностранен отговор.

7. Водят, когато никой не ги следва

Лесно е да давате насоки и да вярвате в себе си, когато имате подкрепата на останалите, но истинското изпитание за психически силните хора идва в запазването на решителност и постоянство, когато никой не вярва в това, което правят. Хората със силна психика вярват в себе си и поддържат курса, докато не спечелят подкрепата на другите.

8. Фокусират се върху детайли, дори когато са изморени

Преглеждането на малките подробности може да бъде най-тежкото изпитание за вашата психика, особено когато сте изморени. Колкото по-трудни са предизвикателствата, толкова по-внимателни и концентрирани стават психически силните хора, особено когато става въпрос за числа и малки детайли.

9. Те са любезни с хората, които са груби с тях

Когато хората се отнасят зле с вас може да бъде изключително примамливо да паднете на тяхното ниво и да им върнете услугата. Хората със силна психика не позволяват на другите да ги обиждат, но това не означава, че са груби с тях. Вместо това те се държат с грубите хора по същият начин, по който и с всички останали, защото отказват да се поддадат на негативността и да изгубят контрол върху своето емоционално състояние.

10.  Винаги поемат отговорност за собствените си действия

Хората са по-склонни да си спомнят как сте разрешили проблема, отколкото как сте го създали. Когато поемате отговорност, дори в случаите, когато може да си намерите извинение и да си измиете ръцете, вие показвате, че се интересувате повече от резултатите, отколкото от вашето его и имидж.

Силната психика е толкова рядко срещана, колкото е важна. Добрата новина е, че всеки от нас може да подсили своята психика с малко допълнителна концентрация и усилия.

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Източник: Мениджър Нюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *