Мариана Бояджиева е новият областен лидер на БСП

МАРИАНА БОЯДЖИЕВА ЩЕ БЪДЕ ОБЛАСТЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ. Това стана ясно след проведения в понеделник вечерта Областен съвет на социалистите във Велико Търново. Кандидатурата на Бояджиева е била предложена от народния представител Весела Лечева.
Мариана Бояджиева, която се връща на лидерския пост след седем години, спечели в съревнование с досегашния председател Петко Тюфекчиев. За нея в тайния вот са гласували 25 от всички 42-ма присъствали на съвета.
„Областният съвет е координиращ орган, обединяващо звено на партийните организации и затова една от основните ми каузи в този мандат искам да бъде свързана с тази роля на съвет. Но първото ни сериозно предизвикателство са предстоящите парламентарни избори, а след това и президентският вот. Много скоро предстои да сформираме предизборен щаб, за да започнем да работим за спечелването първо на парламентарните избори. А за нас това означава да сме първа политическа сила в областта и в страната. БСП успя да спечели най-много гласове през 2013-2017 г., постигали сме го неведнъж, възможно е, затова концентрираме силите си в тази посока“, коментира Мариана Бояджиева часове след като стана областен председател на БСП.
Тя допълни, че е много важно сега партията да изработи и предложи такива политики, които хората да припознаят като свои. Затова по време на Областния съвет Бояджиева е предложила и разработването на регионални приоритети, които да бъдат в съзвучие с националната платформа на БСП. „Имаме потенциал да направим такива регионални приоритети в местната власт, които да могат да бъдат мултиплицирани и ползвани и на национално равнище. Затова и ще съсредоточим вниманието си и върху организационното състояние на партията, за да повишим активността на основните партийни организации“, коментира още Мариана Бояджиева.
Новият областен лидер призна и това, че е готова да работи за организирането и развиването на школа за обучение на млади политици. Идеята за създаването на такава школа е на общинския председател на БСП Михаил Михалев, който е предложил бъдещото училище да бъде структурирано във Велико Търново и след това да се разрасне до национална школа. „Аз съм категорична, че подготовката на младите политици е важна цел за партията. Младите ни членове са бъдещето на партията и те трябва да виждат развитието си в нея, затова категорично подкрепям тази идея на Михаил Михалев“, коментира още Мариана Бояджиева.
СЛЕД ОТЧЕТА НА ДОСЕГАШНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ ПЕТКО ТЮФЕКЧИЕВ НА СЪБРАНИЕТО Е БИЛ СТРУКТУРИРАН И НОВИЯТ СЪСТАВ НА ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ. Според правилата, утвърдени на последния Национален съвет, в състава на Областния съвет влизат народните представители, членовете на Националния съвет, председателите на всички общински партийни съвети, ръководителите на групите съветници, кметовете, председателите или зам.-председателите на Общинските съвети, които са избрани с бюлетината на БСП, председателите на младежкото обединение, на жените социалистки и на социалистите ветерани. В областния съвет има и делегирани членове, които се избират от големите партийни организации по приета формула.
В момента Мариана Бояджиева е член на Националния съвет на БСП и на Изпълнителното бюро на Обединението на жените социалистки. Била е народен представител в 42-то и 43-то Народно събрание и зам.-председател на парламентарната група. Бояджиева управлява Областния съвет на БСП от 2007 до 2013 г., когато беше избрана за депутат.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.