Сложиха фургон за тестване за COVID-19 пред търновската болница

 Диагностиката е безплатна за лица със симптоми на заразата

 

МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“  ОТВОРИ  МОБИЛЕН ПУНКТ ЗА ПРЕГЛЕДИ НА ПАЦИЕНТИ С ГРИПОПОДОБНИ СИМПТОМИ И ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА БЪРЗИ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ ЗА КОРОНАВИРУС. Временната конструкция вече е докарана  и се намира пред Спешно отделение в лечебницата. Към момента в нея се прокарват ток и се окомплектова.  Услугите ще се безплатни за тези, които реално проявяват симптоматика, а не са дошли да се изследват профилактично. Звеното ще започне дейност до дни.

Фургонът ще облекчава драстично работата на Спешно отделение и ще сведе до минимум смесването на потоците пациенти. През него ще минават всички потенциални носители на заразата, пристигащи с линейки, и хората, дошли на собствен ход, подозиращи, че са инфектирани. С предимство ще са тези, които са транспортирани от спешните екипи, а останалите ще изчакват реда си.

В COVID пункта медиците ще са облечени с най-висок клас предпазни средства и ще обслужват всички, потърсили помощ.

Конструкцията е за всеки един, който сметне случая си за спешен, и няма да има лимитиране на диагностиката. Бързите антигенни тестове отнемат няколко минути, тяхната достоверност е над 90 процента.

Минути след като бе поставен мобилният пункт, се появиха и първите желаещи да бъдат прегледани и изследвани.

Временната постройка бе сложена след заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, с която се даваше краен срок за разкриване на такива структури до 6 ноември.

 

Без обособена COVID зона ще работи търновската поликлиника, не се изисква PCR тест за прегледи

 

НЯМА ДА ИМА ОБОСОБЯВАНЕ НА COVID ЗОНА, ЗА КАКВАТО ПРИЗОВА ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ПРОФ. КОСТАДИН АНГЕЛОВ, В НАЙ-ГОЛЯМОТО ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ ЗА ИЗВЪНБОЛНИЧНА ПОМОЩ в старата столица „ДКЦ – 1 Велико Търново“. По думите на управителя д-р Ивайло Пущиев бившата поликлиника не е спирала да работи и да дава възможност за достъп до специалист за всички пациенти, включително и тези с грипоподобни симптоми.

„Не е имало отсяване на пациентите. Никой не е бил връщан и не сме искали, нито ще искаме негативен резултат от PCR тест, за да се проведе консултация с желания лекар. Прегледите се извършват при строго спазване на противоепидемичните мерки, специалистите са обезпечени с лични предпазни средства“, обясни управителят.

Секторът за образна диагностика работи при повишено натоварване, тъй като чакащите за снимка на бял дроб се увеличават. Има ръст и в правенето на мамографии, тъй като тече кампанията по повод Световния месец за борба с рак на гърдата и изследването в момента се провежда на преференциални цени.

В здравното заведение работят над 40 медици от 19 специалности – педиатрия, акушерство и гинекология, УНГ, алергология, инфекциозни болести, ортопедия и т.н. Някои от тях са местни лекари, а други външни, които идват от други градове периодично.

 

45 медицински специалисти са заразени, инфекцията взе още четири жертви, болниците изнемогват

 

ВЪВ ВТОРНИК ДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУС СА 82, А С ТЯХ БРОЯТ НА ИНФЕКТИРАНИТЕ ДОСТИГНА 1264. Инфектирани са 45 медицински специалисти, от които 15 лекари. Смъртността продължава да се увеличава. Заразата доведе до фатален край на четирима за денонощие. Битката загубиха три жени на 62, 65 и 81 години и мъж на 64 години. Починалите стават общо 37.

Положителна проба са дали двама учители в СУ „Димитър Благоев“ в Свищов. Единият от тях преподава на паралелка в начален курс на обучение, в резултат на което под карантина за 10 дни остават 24 деца и класният им ръководител. В школото са предприели четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения в сградата по предписание на Регионалната здравна инспекция. Учениците от карантинирания клас преминават от присъствено към електронно обучение.

Хоспитализирани са 119 души.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАПРЕГНАТА Е СИТУАЦИЯТА В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. Инфектирани се приемат в първо и второ хирургично отделение, неврохирургия и реанимация. Обмисля се трансформирането на още две медицински структури в специализирани за терапия на заразени. Хоспитализирането е динамично и продължава не само през деня, но и нощем – по спешност. В изолационните звена дават седмично дежурство двама лекари. Приетите пациенти са в широк възрастов интервал, като има и на 30 години. Засега няма недостиг на лични предпазни средства и дезинфектанти. Кадровият проблем обаче продължава да се задълбочава.

В МБАЛ „Св. Иван Рилски“ е налице криза за лекарства за терапията на заболелите от коронавирус. Част от медикаментите са изчерпани в складовете и не могат да бъдат доставени в лечебницата. Това принуждава специалистите да назначават други, заместващи препарати, поради реален риск от невъзможност за приключване на определено лечение.

ГОРНООРЯХОВСКАТА БОЛНИЦА Е ЗАПЪЛНИЛА НАД 30% ОТ ЛЕГЛОВАТА СИ БАЗА С ИНФЕКТИРАНИ И ПАЦИЕНТИ, ИЗЧАКВАЩИ РЕЗУЛТАТИТЕ СИ ОТ PCR ТЕСТОВЕ. Ръководството на клиниката вече е преустановило практиката за седмично дежурене в специализираните и изолационни структури и всички медици дават дежурства за лечението и консултирането на заразените. Междувременно от стационара излязоха с апел за доброволци за логистична подкрепа на организацията в лечебното заведение. Желаещите ще бъдат ангажирани в разделянето на пациентския поток, като го насочват за прием към съответните отделения в болницата.

В свищовската болница ситуацията пък изглежда отчайваща. Кметът на общината Генчо Генчев призова отново да се притекат на помощ дарители.

Под домашно лечение са 521, а оздравелите в региона към вторник са 587. 963 души остават под карантина.

 

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *