6143 четения

COVID-19 покоси 24-годишен и разболя петима учители

Заразата доведе до рекорден брой хоспитализирани

 

24-ГОДИШЕН МЪЖ Е ПОРЕДНАТА ЖЕРТВА НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТТА. „Борба“ научи, че става въпрос за жител на стражишко село Камен, който е издъхнал в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Горна Оряховица.  Хоспитализиран е на 6 ноември с оплаквания – отпадналост, безсилие, суха слаба кашлица и недостиг на въздух. Назначена му е рентгенография на бял дроб, която отчита картина на тежка двустранна бронхопневмония, тип COVID-19. Направени са ЕКГ и кръвни изследвания, в ковид отделението е мониториран, направен му е PCR -тест и веднага започва адекватно лечение по протокол – подаване на кислород, антикоагулантна терапия, широкоспектърна антибиотична терапия, кортикостероиди и симптоматична терапия.

Преди да постъпи в болницата, пациентът е бил лекуван в домашни условия 10 дни с Азакс 500 мг, Ердомед, парацетамол и витамини, назначени от неговия личен лекар. Имал е и затлъстяване.

Поради влошаващите се лабораторни и клинични показатели на фона на оптимална терапия, болният е трансфериран в интензивния сектор, където е интубиран в продължение на два дни.

Това е вторият най-млад жител на региона след 19-годишния абитуриент Христо Денев, който умира след инфектиране. От Регионалната здравна инспекция не съобщават младежът да е имал придружаващи заболявания. Освен него инфекцията е покосила и 71-годишен мъж. Така броят на починалите след боледуване от COVID-19 стават 39.

Новите случаи са 41, а общо диагностицираните в областта – 1305. Положителна проба са дали по един учител в СУ „Бачо Киро“ – Павликени, СУ „Иван Момчилов“ и ДГ „Радост“ – Елена, ДГ „Здравец“ и ДГ „Евгения Кисимова“ – Велико Търново. Под карантина за 10 дни са поставени контактните ученици, деца и преподаватели от съответните паралелки и групи. В учебните заведения тече четирикратна дезинфекция, а класовете минават на електронно обучение.

На стационарно лечение са 133 души.

65 ПАЦИЕНТИ СА ПРИЕТИ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. Лечебното заведение продължава да поема най-големия товар в битката със заразата. Пълни са звената, в които биват хоспитализирани инфектираните – първо и второ хирургично отделение, неврохирургия и ковид реанимацията. Тревога буди фактът, че все по-често положителни проби дават настанени в останалите отделения за терапия заради други заболявания. След като лабораторно бъде потвърдена тяхната инфекция, се пристъпва към превеждането им в специализираните за заразата структури. Не секва и потокът към Спешно отделение от пациенти с всички характерни признаци за коронавирус. Това води до все по-често и сериозно забавяне при прегледите и понякога се налага съмнителните за заразата лица да чакат с часове.

Седем от заболелите от коронавирус са на интензивно лечение и наблюдение.

МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ РАЗПОЛАГА ОБЩО С 220 ЛЕГЛА, А 30 ПРОЦЕНТА ОТ ТЯХ ВЕЧЕ СА ОТДЕЛЕНИ ЗА ИНФЕКТИРАНИ. За да се удовлетвори нуждата от хоспитализиране се открива четвърто специализирано отделение, а в терапията на болните се включва целия екип на стационара. Шефката на инфекциозното отделение дава експертизата си от вкъщи, а другият специалист по инфекциозни болести е на 80 години, но продължава да дава дежурства в клиниката. Нуждата от лекари и медицински сестри става все по-голяма, тъй като работещите вече са изтощени, освен това има заразени медицински лица. Двама доктори са настанени за терапия в болницата. Продължават да се набират дарения за спално бельо и завивки.

Драматично е положението в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ – Свищов. Единствената медицинска сестра, която цял месец обгрижваше приетите за лечение на коронавирус, преди дни бе освободена, но сега се е върнала в звеното като пациентка. 66-годината жена е в тежко състояние. В общинската болница изпитват сериозен дефицит на медицински сестри и финансова подкрепа за евентуалните доброволци, които откликнат на апела за помощ.

МБАЛ „ПАВЛИКЕНИ“ Е ПРИЕЛА ЗА ЛЕЧЕНИЕ 11 ИНФЕКТИРАНИ. От тях няма такива в тежко състояние. Във връзка със заповедта за отделяне на 20 процента от легловия фонд за ковид пациенти, в момента в клиниката тече преструктуриране. Засега медиците успяват да покриват дежурствата в специализираното звено, но са изтощени и се нуждаят от още кадри, които да осъществяват диагностично-лечебната дейност. Няма заразени здравни работници, а стационарът е обезпечен откъм предпазни средства и дезинфектанти. Никой не е откликнал на призива за доброволци, които да помагат на денонощния пропускателен пункт на входа на болницата.

В домашни условия се лекуват 514 човека, под карантина са 1025, а 619 вече са успели да се преборят със заразата.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *