122 четения

7 прости правила за освежаване на мозъка

Понякога започвате определена задача, вършите я бързо и самоуверено, измисляйки нови и креативни решения. Друг път стоите в стартова позиция. Не може да намерите никакво решение и сякаш е невъзможно да свършите нещо.

Има просто обяснение, ако това ви звучи познато: Понякога мозъкът ни работи по-добре, отколкото друг път. До това прозрение достига доктор Джош Дейвис, ръководител на проучвания и професор в NeuroLeadership Institute. Според него, не бива постоянно да изискваме от себе си максимално добро представяне – не сме машини. Вместо това, той предлага чрез изучаване на мозъка да си създадем периоди от деня, в които да сме най-ползотворни.

Д-р Дейвис вярва, че два часа на ден добре свършена работа са постижима цел за повечето хора. Въпреки това, някои хора може да оползотворят повече време, а други въобще да не се справят. Най-важното е да разберем как работи мозъка ни и да му създадем условия за това.

Ето седем от предложенията на Дейвис за страхотна продуктивност:

1. Яжте по-малко и по-често, избягвайте въглехидрати

„Ако трябва да сте бодри следобед, вместо да си поръчате обилен обяд, по-добре изяжте половина от него сега, а другата половина – след два часа,” казва Дейвис. „В ден, в който сте уморени, но трябва да сте в добра форма, това е най-доброто решение. Също така, ако ядете предимно въглехидрати, те „взривяват“ нивата на кръвната захар, след което настъпва рязък спад и започвате да се чувствате сънливи. Така че, по-добре изберете по-балансираното меню.”

2. Пийте много вода

Дейвис казва, че водата е важна не само за здравето ни, но и помага да работим ползотворно. „Хората са раздразнителни, когато са дехидратирани.” Ако последната ви чаша с вода е била преди два часа, той съветва веднага да си набавите следващата доза.

3. Добавете сметана в кафето

Мазнините имат лоша репутация, но стабилизират кръвната захар и ви дават нагласа за повече продуктивност. Добре е да комбинирате мазнините с кофеин, защото така ще задържите ефекта на еуфория от кофеина за няколко часа. (Ако не обичате сметана, комбинирайте храна, богата на мазнини с кафето, например ядки.)

И като говорим за кафе, ако се чувствате много изтощени и сънливи, не приемайте повече кофеин от обикновено. Дейвис казва, че няма да подейства. „Ако пиете повече от обикновената си доза, няма да се концентрирате по-добре. Само ще станете по-нервни.”

4. Спрете шума, особено говоренето

Тишината създава най-продуктивната среда за повечето хора. Дейвис добавя: „Повечето хора не се справят добре, ако е много шумно, а най-лошо е, ако шумът е причинен от някакъв говор.” Това е лоша новина, като се има предвид, че в днешно време доста офиси са от отворен тип, с много служители в едно пространство.

Той горещо препоръчва да направите всичко възможно шумът да не ви разсейва. „Ако имате важна работа, затворете вратата, резервирайте конферентна зала и изолирайте всякакъв шум. Ако нямате възможност за това, помислете за шумоизолиращи слушалки.”

5. Набавете си синя светлина

„Оказа се, че ярката студена светлина в синьо помага за вземането на решения и паметта, нещо, което наричаме умствена ротация,” обяснява Дейвис. Причината е във фото рецепторите на нашите очи, които пращат информация на биологичния ни часовник. Те ни командват да сме будни и бдителни, когато видим светлина от ясно и синьо небе.

Най-добрият избор е бюро, близо до прозорец, но може да ползвате и настолна лампа с крушка, която излъчва синя светлина. Ще ви помогне и излизането навън през деня. (По същата причина, синята светлина нощем може да попречи на съня. Ако четете от телефона или таблета вечер, инсталирайте филтър за синя светлина.)

Друга освежаваща гледка за мозъка са растенията и/или изображения на природата.

6. Подредете бюрото си

Не е задължително винаги да е безупречно подредено, но ако ще работите над тежка задача, разхвърляното бюро може да е пречка.

„Какви неща оставяме на видно място? Такива, които ни напомнят, че не сме свършили нещо, че сме разочаровали някого или че нещо е трудно за вършене. Това са емоционално натоварващи неща. Точно за тях не бива да мислите, когато седнете пред бюрото. Вниманието ви ще се връща обратно към тези напомняния,” предупреждава Дейвис.

„Ако не подреждате често, съберете всички тези неща накуп и ги скрийте от погледа си, докато работите. Или пък отбележете в календара си да ги погледнете по-късно.”

Освен че така няма да се разсейвате, ще освободите място на бюрото да се разполагате по-удобно и дори да си качите краката, за да отпочинат. Този тип свободно поведение доказано увеличава самоувереността. Според Дейвис тези случайни движения дават увереност на хората и те се чувстват комфортно да поемат рискове.

7. Отдайте се на 10-минутна дрямка

По-добре да дремнете за 10 минути, отколкото за 20 или 30. Въпреки, че има сходно действие, е по трудно да се събудите от по-дългата дрямка. Дейвис казва, че дори да не можете да заспите за 10 минути, важното е просто да легнете и да затворите очи. „Не е задължително да заспивате дълбоко,” добавя той. Колкото по-често го правите, толкова по-бързо ще заспивате.

Повечето хора се чувстват сравнително освежени след кратка дрямка. „Ако и вие сте от тях, пробвайте да не се доближавате до никакви средства за информация преди работа. Позволете си да не вземате никакви решения и да не следите никаква информация, преди да седнете на бюрото.” Може да се изненадате и да сте доволни от резултата.

Източник: Inc.com / Мениджър Нюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *