1207 четения

Доц. Милен Михов предлага ПМГ да стане асоциирана гимназия към Техническия университет в София

 

ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДА СТАНЕ ПЪРВАТА АСОЦИИРАНА ГИМНАЗИЯ КЪМ ТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ В СОФИЯ. Предложението е на народния представител от ВМРО и заместник-председател на Комисията по образование и наука към Народното събрание доц. д-р Милен Михов и той вече го е представил на министъра на образованието Красимир Вълчев. Миналия ден е била проведена и първата дистанционна работна среща, на която е обсъден въпросът за развитието на дигиталните науки и обучението по компютърни науки във Велико Търново. В срещата са участвали проф. Иван Кралов, ректор на ТУ, директора на гимназията Ангел Гушев, Пенка Игнатова, директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново и експерти от министерството на образованието.

Според закона за висше образование всяко висше училище има право да сключи договори за асоцииране със средни училища. Първият такъв договор за асоцииране на училище на ТУ ще бъде с ПМГ „Васил Друмев“ в старата столица. Тези договори имат за цел разработване на програми, осъществяване на обучения с научна и преподавателска обезпеченост от страна на висшите училища, каза доц. Михов и призна, че постигането на такава договореност е стара негова идея.
Според постигнатото споразумение, в търновската гимназия догодина ще бъде разкрита нова специалност „Системно програмиране“. Целта е тази паралелка да привлича ученици не само от областта, но и В.Търново да се превърне в регионален център за подготовка на специалисти със средно образование, коментира още доц. Михов.

Министерството на образованието и науката е застанало категорично зад инициативата, а проф. Иван Кралов е декларирал, че с удоволствие Техническият университет ще поеме научното и преподавателското ръководство на тази програма, която има за цел да развива ПМГ като един регионален център за северна България в подготовката на млади специалисти в компютърните науки и дигиталните технологии, каза още народният представител.

Така Природо-математическата гимназия ще стане третото училище в областта, което сключва договор с университет и придобива статута на асоциирана гимназия. Първи такъв договор подписаха в началото на годината СУ „Емилиян Станев“ и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. След това споразумение подписаха и Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ и Държавната търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в Свищов.

 

Един коментар за “Доц. Милен Михов предлага ПМГ да стане асоциирана гимназия към Техническия университет в София

  • 11.11.2020 в 19:04
    Permalink

    МИЛЕНЧО, БАБИН, КАК ТИ ИДВАТ ТАКИВА ИДЕЙ ??? ТО НЯМА ЛОШО, АМА НЕ СТАВА ТАКА КАКТО ТИ СЕ ИСКА !!! БАЯ ВРЕМЕ СЕ ЗАСТОЯ В ТОЗИ ПАРЛАТАМЕНТ, АЙДЕ СТИГА ……

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *