Митрополит Григорий направи водосвет на 170-годишната ремонтирана църква в родното му село Козаревец

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ТЪРНОВСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ НАПРАВИ ВОДОСВЕТ ЗА ЗДРАВЕ В НОВОРЕМОНТИРАНАТА 170-ГОДИШНА ЦЪРКВА „СВ. ПАРАСКЕВА“ В РОДНОТО МУ СЕЛО КОЗАРЕВЕЦ.

В деня на свети Архангел Михаил, в съслужие с местния свещеник йеромонах Димитрий и свещеници от региона, владиката извърши службата по обновление, като поръси козаревчани, дошли в празничния ден в своята нова светиня. Гост на празника бе и кметът на Общината д-р Ивелина Гецова, а тържеството бе организирано от църковното настоятелство и кметството в лицето на Дочка Габровска и управника на селото Красимира Колева. Гостите, сред които и общественици, земеделски производители и местни бизнесмени, като инж. Банко Банков, инж. Костадин Тодоров, семейство Погосян и други, поднесоха своите благопожелания и подаръци икони, които бяха осветени в самия празничен ден. Икона на Богородица подари и кметът д-р Гецова с пожелание Пресветата майка да закриля жителите на селото. Парично дарение лично от свое име направи и козаревчанката Марийка Златева, а уредникът на пенсионерския клуб Дешка Миланова дари за нуждите на църквата столове. Много икони остави и владиката, които бяха раздадени на гости и жители в празничния ден.

ЦЪРКВАТА „СВ. ПАРАСКЕВА“ В КОЗАРЕВЕЦ ПРЕТЪРПЯ ГОЛЯМ РЕМОНТ ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА ГОДИНА. ХРАМЪТ Е НА НАД 170 ГОДИНИ, КАТО СГРАДАТА Е РАЗРУШЕНА ПРИ КОЛОСАЛНОТО ЗА РЕГИОНА НИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ОТ ЮНИ 1913-ТА и е възстановена през периода 1920-1930 година. Тъй като експлоатационната годност на някои от строителните елементи бе доста изчерпана с годините, с отпуснатите средства бяха извършени солидни укрепителни работи.

При строго спазване на мерките за сигурност в епидемиологичното време църковното настоятелство и представителки на пенсионерския клуб се бяха погрижили и за традиционния в такива случаи курбан за здраве, който бе сготвен при стриктна хигиена и бе раздаден на присъстващите миряни в затворени кутии.

По информация на Община Лясковец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *