1533 четения

Руши се уникално сграфито пано по пътя на туристите

Вземат проби от фасадата, на която е разположена творбата на проф. Никола Гелов

 

ЕКСПЕРТИ ОТ УНИВЕРСИТЕТА ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ СА ПРИЗОВАНИ ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА СПАСЯВАНЕТО НА УНИКАЛНО СГРАФИТО ПАНО НА ПЛОЩАД „ВЕЛЧОВА ЗАВЕРА“, ДЕЛО НА ПРОФ. НИКОЛА ГЕЛОВ. Творбата е правена през далечната 1974-та и елементи от нея се рушат заради увреждането на покрива на сградата на Самоводска чаршия, на която се намира. Тъй като това е и основният път на туристите и съществува риск за преминаващите, от Община В. Търново са заградили района с предпазна ограда в очакване на възстановка на паното, което е уникат. С операцията по запазването и реконструкцията му е натоварен главният инженер на старата столица Динко Кечев. Проблем обаче създава фактът, че имотът, на който се намира сграфито паното, е частен и или местната хазна трябва да финансира ремонта, или собственикът да бъде благосклонен да го направи, но ако се съди по лошото състояние на къщата, вторият сценарий е малко вероятен. През последната година от кметството реставрираха две подобни сграфито пана, които са разположени по ул. „Стефан Стамболов“ и веднага се превърнаха в атракция.

СГРАФИТО ПАНАТА В СТАРАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА СЪЗДАДЕНИ ПРЕЗ 1973-74 Г. В града има десетина, като всички са датирани и с известни автори, които са оставили инициалите си върху своите творби. Паната са свързани помежду си не само с техниката, в която са изпълнени, а и защото мястото на всяка е строго определено и е подчинено на логика. Когато се върви в посока от новия към стария град се виждат теми от славното минало на България, от Средновековието. А когато вървиш обратно, виждаш паната, които имат съвременни сюжети – от Възраждането и Освобождението. Идеята им е била да подклаждат гордостта на новото поколение.

ПРОФ. НИКОЛА ХАДЖИТАНЕВ Е АВТОР НА ГРУПА ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ ПАНА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ТОВА НА ФАСАДАТА НА ХОТЕЛ „ЯНТРА“ е едно от тях и се намира срещу увреденото на проф. Гелов.

Другите големи картини са на терасите с изглед към „конниците“. Те са правени от Григор Спиридонов и от Марчо Караджов. Григор Спиридонов е нарекъл своето пано „Стражите“, а това, което е правил Марчо Караджов, е посветено на Колю Фичето. Има едно сграфито и на Благой Иванов, посветено на влизането на руските войски в Търново. Само срутващото се на проф. Гелов се отличава леко, тъй като е по-цветно от другите.

Всички тези пана, които са произведения на изкуството, са защитени от закона за авторското право, когато става дума за мултиплицирането им. Обаче се намират върху сгради. Когато сградите са частни, всеки собственик има право да санира, да пребоядисва и не дължи обяснение за действията си никому. Ако сградите са общински или държавни, когато Общината или държавата решат да правят ремонти, те трябва да поискат разрешение от автора или от неговите наследници, защото правата остават в сила още 70 г. след смъртта на авторите. В момента тече именно такава процедура.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 коментара за “Руши се уникално сграфито пано по пътя на туристите

 • 11.11.2020 в 13:51
  Permalink

  Логично е да бъде възстановено . Няма време да се разсъждава дали собственника накъщата ще постъпи патриотично…едва ли.

  Отговор
 • 11.11.2020 в 16:17
  Permalink

  Типично по български, собственикът да се оправя. Ми няма да се оправи. Като искате да го възстановите ще го попитате дали му е удобно и дали ще позволи да се запази и тогава ще го помолите да намери хора и да им плати, а вие после ще му възстановите разходите в едно с компенсацията по причинените неудобства. За това никой не иска да пази паметниците на културата и те се рушат. Собственикът не е длъжен с нищо на обществото.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *