216 четения

10 факта за сънищата от сферата на психологията

Защото сънищата се помнят и забравят, какво в мозъка ги контролира, какво означават, и още…

1. Защо мозъкът помни сънищата

Някои хора помнят най-различни сънища всяка нощ, а други почти никога. Каква е разликата?

Част от причината някои хора да помнят повече сънищата си, е че се будят повече през нощта, дори и само за кратко. Трябва да сме будни, за да кодираме съдържанието на сънищата в дългосрочната памет, иначе то се губи.

2. Центърът за контрол на сънищата

Дали помните сънищата си, или не, зависи от това дали спите леко, или тежко.

Проучване със сканиране на мозъка установява, че хората, които повече помнят сънищата си, имат по-висока активност в междинния префронтален кортекс.

В допълнение, хората, които повече помнят сънищата си показват по-висока активност в слепоочно-теменната връзка – тази част от мозъка е свързана с вниманието към нещата, които се случват във външния свят. И двете области участват в запаметяването на сънищата.

„Това може да обясни защо хората, които помнят много от сънищата си са по-реактивни към стимули от околната среда, будят се по-често по време на сън и следователно по-добре вписват сънищата в паметта си. Всъщност спящият мозък не е способен да запамети нова информация – трябва да се събуди, за да го направи.“

3. Има връзка между дневните и нощните фантазии

Размиването на границата между съня и будното състояние е в основата на много филмови сюжети. В основата на „Матрицата“ и още редица други филми е отколешното питане – когато сме будни, наистина ли сме будни, или това е отново просто сън?

…разбира се, това е философски въпрос, но има и невробиологична истина в него.

Невроучените са открили, че частите на мозъка, които отговарят за дневните фантазии, когато сме будни са отговорни и за нощните съновидения.

„сънуването може да е най-типичната когнитивна стимулация, защото често е много сложна, включва ярка сетивна среда, развива се в рамките на от няколко минути до час и обикновено се преживява като реална, докато се случва“ – пишат изследователите.

4. Някои хора не могат да сънуват

Някои хора са убедени, че не сънуват, но те просто не помнят сънищата си, най-вероятно защото спят непробудно.

Има обаче хора, които наистина не могат да сънуват.

Това често е резултат от увреждане на мозъка в следствие на инсулт. Когато събуждат неколкократно пациентите през нощта и ги питат за сънищата им, те твърдят, че никога не сънуват.

5. Целта на сънищата

Разбира се, науката не е наясно каква е целта на сънищата.

Възможно те да нямат никаква цел, а да са просто разсейващи странични продукти от загубата на съзнание по определен начин, докато спим.

Но ние хората винаги ще търсим обяснения, затова и не лиспат теории за това за какво служат сънищата.

Те могат да служат за изпробване на идеи, консолидиране на информация, може да ни позволяват да работим по някакви проблеми, докато спим или може да са начин да се освободим от емоциите, натрупани през деня.

В което от тези обяснения вярвате е по-скоро въпрос на лични продпочитания, отколкото на наука – преценете кое върши работа за вас.

6. Мит: Сънуваме само по време на REM фазата съня

От 50-те години на 20.век насам се смята, че съновиденията се случват само по време на фазата на „бързите очни движения“, която съставлява 20 – 25 % от общото време за сън.

Но днес учените поставят под въпрос тази идея.

Изледвания са открили, че когато будят хора по време на REM фазата, понякога те не съобщават за никакви сънища, а понякога разказват за сънища, когато са събудени по средата на не-REM сън.

Въпреки че голямата част от сънищата протичат по време на REM фазата, има и сънища, които се случват извън нея.

7. Хората навсякъде сънуват сходни неща

Проучване, обхващащо 50 000 разказа на сънища, проведено от Келвин Хол и колегите му, открива, че има невероятни прилики в начина, по който хората по света сънуват:

Сънищата обикновено са фантасмагорични – хора, места, събития и предмети се сливат един в друг.

Най-честата емоция, преживявана по време на сън, е тревожност, а отрицателните емоции са много по-разпространени от положителните.

Голямото мнозинство от хората сънуват цветно – ако обаче сте гледали черно-бяла телевизия, докато растете, има по-голяма вероятност да сънувате черно-бяло.

Само около 1 процент от сънищата са сексуални по природа, въпреки че този процент е по-висок при юношите.

8. Какво означават сънищата?

Нищо. Поне аз лично не вярвам, че сънищата означават нещо, в смисъла, в който повечето хора разбират въпроса, пише Х от PsyBlog.

Но аз съм част от малцинството, както показва изследване, според което 56% от американците приемат фройдистката интерпретация на сънищата, според която те разкриват дълбинни психологически истини за хората.

Същото изследване сочи, че мнозинството от хората вярват, че сънищата им имат влияние върху живота наяве, понякога дори повече от подобна мисъл в будно състояние.

Явно сънищата значат много за хората – дори и да е само заради важността, която им приписват.

9. Записване на осъзнати сънища

Да запишеш какво се случва по време на сън е трудно.

Може да се поставят хората в мозъчен скенер, докато спят и след това да разкажат какво са сънували – проблемът е, че те няма да знаят кога точно са го сънували. Затова е трудно да се съпоставят резултатите от компютърна томография с разказите за сънищата.

Едно решение е да се използват доброволци, които сънуват осъзнати сънища. Тези хора са се тренирали да са наясно кога сънуват и същевременно могат да контролират сънищата си.

Скорошно изследване с хора, сънуващи осъзнато, показва значително припокриване между мозъчната активност по време на сън и тази в будно състояние.

10. Виждат ли слепите хора насън?

Това е един от въпросите, които незрящите най-често получават. Можете да видите отговора на Томи Едисън, известният радио водещ и „сляп филмов критик“ в това видео.

Изследванията го подкрепят, като откриват, че хората, които никога не са виждали или са изгубили зрението си преди петгодишна възраст, не сънуват визуално.

Източник: PsyBlog

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *