Над 11 000 лв. глоби са наложили здравните власти за неспазване на противоепидемичните мерки в областта

НАД 11 000 ЛВ. Е РАЗМЕРЪТ НА НАЛОЖЕНИТЕ ГЛОБИ ЗАРАДИ НЕНОСЕНЕ НА ПРЕДПАЗНИ МАСКИ В ОБЛАСТТА от началото на пандемията до края на септември. Санкцията за физически лица е 300 лв., а за юридически – 500 лв. Проверките в различни обекти продължават в пълна сила, като до момента са извършени около 3900, а само за изминалия месец октомври – 536 инспекции. В част от тях служителите на Регионалната здравна дирекция са били подкрепени от органите на МВР – Велико Търново.

Проверките са извършени в обекти с обществено предназначение и в предоставящи услуги за населението – детски заведения и училища, университети, специализирани институции за предоставяне на социални услуги, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, дискотеки и нощни барове, големи търговски центрове, хотели, къщи за гости и др. Съблюдавали са още дали се спазват противоепидемичните мерки в спортни зали и фитнеси, лечебни заведения, медицински центрове, лаборатории и т.н.

При извършените проверки за октомври за установени нарушения са издадени 15 предписания и са съставени общо 4 акта на физически и юридически лица.

От утре влизат в сила допълнителни мерки. Очаква се здравният министър проф. Костадин Ангелов да издаде заповед за осигуряване на „зелен коридор“ на хора над 65 г. в търговските обекти, като все още се уточнява дали ще е от 8:00 до 10:00 ч. или от 14:00 до 16:00. Предвижда се вечерен час за всички заведения с варианти 22:00 или 23:00 ч. Лицата под 18-годишна възраст ще влизат в моловете само с пълнолетен придружител, а при над 20 процента заболеваемост в учебните заведения обучението ще преминава от присъствено в електронно.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.