78 четения

Най-важният фактор за щастието не са парите или популярността

Номер 1 фактор за щастието не е нито финансовото състояние на човека, нито популярността му сред другите. Не е дори добрият сексуален живот. Това е чувството за автономност или да усещаш, че всичко, с което се занимаваш в живота си, е избрано от теб самия и затова ти го харесваш.

Това посочва нов доклад в американския журнал Journal of Personality and Social Psychology, цитиран от Business Insider.

Авторите достигат и до други важни изводи за отключването и самоуправлението на човешкия потенциал. Те посочват, че когато човек има самостоятелност на избора в живота си, той трябва да цени това и да избира умно и внимателно.

Вредна практика на мнозина е да провеждат със себе си „обезсилващ самодиалог“. Това е деструктивен навик, който ни отнема силата да бъдем смели и решителни. Този вътрешен монолог ни слага спирачки с въпроси, като „Защо не успях това?“, „Защо в работата аз не мога да взема почивка, а други го правят?“, „Защо този човек беше повишен, а аз не?“, „Какво ми има?“, „Какво не е наред с мен?“.

В напрегнатата среда хората се самонаказват с такива размисли като ограничават вярванията си и гледната си точка. Често дори не го осъзнаваме, а ако го разберем, трудно можем да си помогнем.

Лиса Закио – хипнотерапевт и автор на книгата Free Your Genius обяснява, че обезсилването, което налагаме на чувството за свободна воля, от което произлиза щастието, се корени в повечето случаи в една конкретна мисъл – „Не съм достатъчно добър“. Тя коментира, че тази мисъл най-често идва от личен опит, изтълкуван по неправилния начин. По думите й мисълта може да се разпространява като същинска епидемия на работните места. С нея се самонаказваме, проектираме своето „Не съм достатъчно добър“ върху другите, а после те отвъръщат със същото. Така, засмукващата сила дърпа надолу като спирала.

Вместо това, можем да сменим съмненията с мисли като „Аз мога като другите“, „Създаден съм да направя своя уникален принос“.

Трябва да мислите, че сте изключителни (защото сте) и да вярвате, че имате потенциала да упражните своя специален вид доброта, великолепие и величие. Така ще ставате все по-добри, всеки ден.

Източник: Мениджър Нюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *