Студенти влязоха в училищата, за да заместват учителите

СТУДЕНТИ ОТ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ВЛЯЗОХА В УЧИЛИЩАТА В ГРАДА ОЩЕ ПРЕДИ ДА СА ЗАВЪРШИЛИ ОБУЧЕНИЕТО. Младите хора заместват отсъстващи педагози , а някои от студентите дори са имали куража да поемат ролята и на класни ръководители.

„Когато се заговори за това, че училищата ще имат нужда от заместници на титулярите учители, ние пуснахме съобщение сред студентите. Всички, които се почувстваха достатъчно готови да застанат пред учениците, се записаха. Подадохме имената им към директорите на търновските училища с идеята студентите да работят като доброволци, но директорите заплащат труда на младите хора“, коментира деканът на Педагогическия факултет във ВТУ проф. Венка Кутева. Освен от този факултет, в търновските училища вече работят и студенти от Филологическия и от Историческия факултет.

„Разбира се, че им давам заплата. Това е труд и тези деца заслужават напълно и парите, и благодарностите ни. Четирима студенти имам в момента при мен и всички те се справят чудесно. Заместват учители в началния етап на образованието, както и колеги по история и цивилизация и български език и литература“, коментира директорът на ОУ „Бачо Киро“ Владимир Николов и уточнява, че причината за отсъствието на повечето учители не е коронавирусът.

„Студентите са огън деца, изключително отговорни са и аз съм намерил начин да задържа всеки млад колега, в когото съм видял потенциал. За съжаление, след като университетът мина отново в онлайн режим на обучение, повечето студенти, с които говорихме, че могат да заместват, си заминаха по родните места. Но пък знам, че някои от тях са готови да се върнат в града, за да работят в училище“, казва още г-н Николов.

„Аз имам само един учител под карантина заради К-19, а студентите, които в момента заместват, са петима. И Преслав Николаев, и Мария Банова, макар още да са в трети курс, станаха класни ръководители и поеха цялата тежест на работата. Чудесни млади хора са и се справят прекрасно“, категоричен е директорът на СУ „Вела Благоева“ Ангел Янчев. След това уточнява, че до преди няколко дни в гимназията са работили и други студенти – Калина Друмева, която е водила часове по математика и е бивш възпитаник на СУ „Вела Благоева“, и Йордан Райков, който е поел часовете по история. „Всички са отличници, но пък и аз искам да са добри студенти, защото нормативът е сериозен. В общи линии ги търся да бъдат супермени и те се справят. Все повече предпочитам да се доверявам на студентите и по-рядко на пенсионираните колеги“, допълва още Ангел Янчев. За да работят спокойно учителите му, той е осигурил до момента 8000 маски, като повечето от тях са хирургически и са с тройна защита.

„Наложи ми се да търся заместници буквално в рамките на няколко часа. И се обадих на студентка. Момичето каза: разбира се, че ще дойда, и на следва щия ден я хвърлих в дълбокото. Тя влезе при малчуганите първа смяна и стана учител на мига“, разказва директорът на ОУ „П. Р. Славейков“ Данка Борисова. През целия ден г-жа Борисова не мръднала от училището, за да бъде готова да реагира, ако момичето я помоли за помощ. „Тя обаче нито веднъж не ме повика да укротявам децата, нито пък се паникьоса. Когато я изпращах след първия й работен ден, я накарах да си разработи уроците, след това ги проигравахме. Някой ден тя ще бъде наистина много, много добър учител“, казва още Данка Борисова.

СТУДЕНТИ ИМА И В НАЙ-ГОЛЯМАТА ГИМНАЗИЯ В ОБЛАСТТА – СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“. И там студентите в момента са четирима. „Особено се радвам на Стефани Кънева, която сега работи в подготвителната ни група. Стефани е наше дете, завършила е тук и се надявам да се върне в нашето училище“, обяснява Кина Котларска, директор на СУ „Емилиян Станев“. Тя също плаща на студентите, нищо че те все още нямат дипломи за завършено висше образование.

От днес в гимназията влизат още двама заместници – студентка, която учи български и руски език, и нейната преподавателка по руски език. „Много ни е нужен учител с руски език и в един момент си мислех, че ще се наложи аз да взимам часовете, но намерихме студентка, че и нейната преподавателка дори прие да поеме част от часовете“, признава г-жа Котларска.

ОЩЕ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ ДИРЕКТОРИТЕ НА БАЗОВИТЕ УЧИЛИЩА СА ЗАПОЧНАЛИ ПОДГОТОВКА ЗА ТОЗИ МОМЕНТ, в който ще имат нужда от заместници на титулярите учители. „Тогава проведохме срещи с ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и се договорихме университетът да признава заместването за практика. Студентите поемат цялата отговорност и се хвърлят с главата напред, заслужават да бъдат възнаградени“, категорична е Кина Котларска.

 

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Студентите Преслав Николаев и Мария Банова като учители в СУ „Вела Благоева“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *