1210 четения

Кметът на Свищов Генчо Генчев се зарази с коронавирус, докато доброволства в COVID отделението на oбщинската болница

ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ НА СВИЩОВ ГЕНЧО ГЕНЧЕВ Е ДИАГНОСТИЦИРАН С КОРОНАВИРУС. Кметът се заразил по време на едноседмичното си доброволстване в COVID отделението на МБАЛ “Д-р Димитър Павлович“. Ден след като напуснал структурата, получил първите симптоми на болестта, а направеният му PCR тест дал положителен резултат в петък. Управникът се намира в домашна обстановка и засега не се налага да бъде приет в общинската болница. Инфекцията при него протича с тежест в гърдите и гърба, както и неразположения на горните дихателни пътища.

Генчев бе първият и единствен, откликнал на нуждата от доброволци в стационара, които да помагат на сестра Лидия Македонска. За да даде пример на своите съграждани, той се впусна в битката със заразата.

„Това, което видях там, не го пожелавам на никого. Човек не може да си представи тази гледка. Вечер беше ад в COVID отделението, защото състоянието на болните се обостряше. Изпадаха в температурен шок и лекарствата не помагаха“, казва кметът.

По думите му със сестра Македонска били принудени да търсят алтернативни методи за облекчение на пациентите и дори използвали компреси с мед за смъкване на температурата. Често се случвало да прибягват до помощ от спешните медици, тъй като инфектираните вдигали кръвно, падали от леглата и дори изпадали в безсъзнание. Най-големият проблем в звеното бил липсата на медик, което провокирало кмета и медсестрата да взимат ключови решения за минути.

Генчев и временно изпълняващият длъжността управител на клиниката Илиян Венков вече са уведомили здравните власти за острия недостиг на медицински персонал в специализираната структура и се надяват възможно най-бързо да бъдат командировани лекари, медицински сестри и санитари.

Междувременно сестра Македонска продължава да се лекува от коронавирус, а колежката й, която влезе да обслужва пациентите веднага след напускането й – Катя Романова, също е инфектирана и е развила двустранна пневмония.

Градоначалникът призовава имащите възможност да дарят спално бельо, консумативи, отоплителни тела, финансови средства и т.н.

На апела му откликват малчуганите и колективът на детска градина „Слънчо“. Те предоставиха на болницата сумата от 400 лв. и ръчно изработени картички за пациентите, борещи се с коронавируса, и медицинските лица, които в момента са на фронта в лечебницата.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Кметът на Свищов Генчо Генчев се зарази с коронавирус, докато доброволства в COVID отделението на oбщинската болница

 • 15.11.2020 в 11:40
  Permalink

  Стига с тоя цирк ! Хотел си направи, вляза в болницата като доброволец и след двадесет минути спаси човешки живот, а на другия заразен от коронавирус… Кой ти вярва..

  Отговор
 • 16.11.2020 в 13:27
  Permalink

  Завистта човешка не се лекува и често добрия добро не вижда. А на Генчо Генчев: бързо оздравяване и успех.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *