Еленчетата на Дядо Коледа рисува върху шалчета и маски Искра Йорданова

ЕЛЕНЧЕТАТА НА ДЯДО КОЛЕДА РИСУВА ВЪРХУ ШАЛЧЕТА И МАСКИ ТЪРНОВКАТА ИСКРА ЙОРДАНОВА. Тя се занимава с този вид разкрасяване на всякакви дрехи от години, но маски рисува за първи път. „Мислех, че няма да ми се случи, но тази история с коронавируса и с личните защитни средства се удължи във времето. Приятели започнаха да ми предлагат да нарисувам разни техни идеи върху маските, които носят, за да им е весело, и аз си казах – защо не. Прави са. Така и така е задължително, поне да се забавляваме, доколкото можем. А и напоследък сме се фокусирали върху болестта, все мислим какво ни боли, какво не ни е наред, което съвсем ни разболява“, казва Искра.

Искра рисува и върху малки триъгълни шалчета, които всъщност са многофункционални, защото могат да бъдат използвани и за маски, стоят прекрасно и като диадема върху косата на малки момиченца и на жени. „Имам приятелско семейство с дете и куче. Тези дни ми поръчаха такива шалчета за себе си, за детето, че и за кучето. Поискаха да им нарисувам Мики Маус и вече са готови за фото сесията, която са решили да си направят преди Коледа“, казва още Искра. И признава, че няма нищо против да рисува по мотиви и идеи, които хората й предлагат. Така е рисувала Малкия принц, лисицата от книжката на Екзюпери, Йода от „Междузвездни войни“, Мики Маус. Прави ги най-често върху бяла основа. „Разбира се, че е възможно основата да е всякакъв цвят, но, когато картинката е по-голяма, трябва върху плата да нанеса два слоя бяло и така шалът става доста по-плътен. Ако картинката е миниатюрна, няма проблем да рисувам и върху цвят, опитах с червени шалчета и опитите станаха доста сполучливи“, усмихва се Искра.

Тя винаги избира 100% памук, защото материята е и приятна, и дишаща. Работи с бои, които не се изтриват, и изрисуваните дрехи и аксесоари могат да се перат и в пералня при 40 градуса. Единственото изискване е дрехите да се гладят откъм опаката страна, за да не залепне боята върху ютията.

Искра рисува върху дрехи от няколко години. Още с първите опити установила, че от нарисуваните ръчно потници и тениски става чудесен подарък. По това време Искра се занимавала с йога и съвсем естествено върху първите тениски, които нарисувала, се появили мандали. „Мандала е санскритска дума, която означава кръг или център и символизира завършеност и цялост. Кръгът присъства във всяка култура, в ореола на светците, в молитвените колела на будистите, в стъклените витражи в катедралите, в древните каменни светилища и пещери…“, казва Искра.

„Разтоварвам се, когато рисувам. Медитирам, укротявам женската си сила и се зареждам. Когато ми свършат тениските, рисувам върху чанти. Обаче се е случвало и по стените у дома да рисувам. Правила съм картини и по стените в едно от защитените жилища в града“, разказва Искра, която работи като софтуерен тестер, което на практика значи, че проверява всички приложения дали работят правилно. Казва, че обича работата си, но има нужда и да рисува, и да се занимава с йога, която е другата голяма страст на Искра. Сега тя учи за инструктор в Националната спортна академия. „От пет години практикувам йога. Занимавам се с йога по Айенгар, това е йога с помощни средства – тухлички, колани, възглавници, които ти позволяват да подравниш тялото и да изпълниш по-добре самата асана. Движенията са бавни, плавни и много меки, не натоварват мускулите и всъщност притежават лечебна сила“, обяснява Искра.

Голямата й мечта е да си има свое ателие и тя вече е започнала да я сбъдва. Преди няколко години си купила плевня в Беляковец, която малко по малко започва да се превръща в къща с ателие и място за йога практики.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *