Водещи новиниОбщество

Наш културен посредник в Белгия стана съветник във Фламандската общност

Нина Атанасова от Полски Тръмбеш е единственият българин за зоната на балканските държави

 

НИНА АТАНАСОВА ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ БЕ ИЗБРАНА в съвета на 35-те към правителството на Фламандската общност в Белгия. Тя е и единственият българин, който ще отговаря в общността за Източна Европа и по-специално за балканските държави. Нина работи от много години в Брюксел като български културен посредник, преводач, медиатор, има и личен блог за консултации. Фламандската общност в Белгия  е една от трите официални общности там наред с  Френската и Немскоезичната. Общностите в Белгия са институции, а не групи от хора или териториални единици. Те имат собствен парламент, правителство и администрации. Трима министри – Елке Ван де Бранд, Свен Гатс и Паскал Смет, оглавяват съветите.

„В Белгия живеят 187 националности, които се разделят на 35 региона. С цел овладяване на мултикултурните различия се създаде съвет към правителството, в който няколко сходни държави по език и култура се обединяват в една зона с един мултикултурен посредник-медиатор като представител. За мен е много висока оценка този избор, защото съм действително избрана за зоната Източна Европа – Балкански държави. Няма друг българин на такава позиция в страната, но аз съм избрана с белгийската си националност, тъй като имам двойно гражданство”, сподели Нина Атанасова.

Целта на съвета е да съветва правителството по отношение на подходи спрямо хората от всеки регион с цел превенция на престъпността и мултикултурно развитие, както и трудова заетост чрез обучение по безплатни програми на Европейския съюз. Високата чест и отговорност е дадена на Нина Атанасова неслучайно .Освен като съветник към правителството тя работи и като медиатор между институциите в Белгия и българската общност към организацията „Фоер“, финансирана от фондовете на Европейския съюз по програмите на уязвимите групи. „Фоер“ съществува вече 50 г. под егидата на Фламандската общност. От 1995 година Нина работи и към посолството ни в Брюксел като преводач, както и към полицията и съда в Белгия и България. Създала е и блог за българите в Белгия, постовете се четат от 5000 до близо 200 000 души и са относно нови закони и разпоредби, както и друга полезна ежедневна информация.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *