116 четения

Отдел „Изкуство“ на търновската библиотека празнува 40 години с изложба

ЖИВОПИСНИ ПЛАТНА, ГРАФИКИ, АКВАРЕЛНИ РИСУНКИ И СКУЛПТУРИ ОТ ФОНДА НА ОТДЕЛ „ИЗКУСТВО“ на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ са подредени в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Експозицията е посветена на 40-годишнината от създаването на отдела и съдържа 30 произведения на известни великотърновски художници. Сред авторите, които библиотеката представя, са проф. Иван Бочев, доцентите Иван Маринов и Чавдар Велчев, Георги Райчев, Петър Лазаров, Сашо Филев, Лалю Минков, Стефка Ралевска, Златка Дъбова, Тошко Дончев, Красимир Добрев-Доктора и др.

Изложбата ще бъде достъпна до 4 декември. В залите обаче могат да влизат само индивидуални посетители, които задължително трябва да носят лични предпазни средства, предупреждават организаторите. Експозицията е експонирана със съдействието на Община Велико Търново.

През 1980 г. е създаден отдел „Изкуство“ и идеята за неговото сформиране е на Васил Гладилов, по чиято инициатива започва и набирането на колекция от музикални произведения.

Близо 32 000 библиотечни единици има вече в отдела. Там читателите могат да ползват книги,музикални албуми и албуми с репродукции, грамофонни плочи и аудиозаписи, картини, ноти. Цялото богатство на библиотека „Изкуство“ е предназначено не само за почитателите на изкуството, но и за студентите от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, университетските преподаватели по тези дисциплини, както и учениците и учителите, които изучават различни изкуства.

От тази година в отдела има разкрит и втори дигитален център, в който се извършва конвертирането на информацията от некнижни и нестандартни библиотечни документи в по-лесно достъпни. Така всички записи от магнетофонните ленти, от касетите, грамофонни плочи и диапозитиви трябва да бъдат дигитализирани. Одел „Изкуство“ се помещава на приземен етаж от жилищен блок на ул. „Краков“ № 8 и очаква своите нови читатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *