660 четения

Депутати – медици и лекари специализанти влизат да лекуват в COVID отделението на свищовската болница

Заради влошаване на медсестра Лидия Македонска, която близо месец обгрижва инфектираните в стационара, бе транспортирана в Плевен

 

НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, КОИТО ПО ПРОФЕСИЯ СА ЛЕКАРИ, ВЛИЗАТ ДОБРОВОЛНО ДА ПОМАГАТ НА ИНФЕКТИРАНИТЕ ПАЦИЕНТИ, настанени в COVID отделението на свищовската болница. Депутатите от БСП проф. д-р Георги Михайлов и д-р Илиян Тимчев от понеделник ще дежурят в звеното, като за сега не е уточнено до кога ще останат в структурата. Освен тях ще бъдат мобилизирани и лекари-специализанти и стажанти, за да се преустанови възможността от оголване от към кадри в сектора. До безпрецедентното включване на депутати в битката със заразата се стигна след като МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ изпадна в бедственото положение, породено от липсата на медицински специалисти, които да лекуват болните от коронавирус.

COVID отделението на свищовската болница е със запълнен капацитет, а всички, влезли да помагат в обгрижването на инфектираните – медсестра Лидия Македонска и Катя Романова, и кметът на общината Генчо Генчев са прихванали заразата. Грижата за пациентите поели командировани медицински сестри от други отделения в клиниката и рехабилитатор. Лекарите, работещи в болницата посещават отделението епизодично или в крайна необходимост. Те отказват да дежурят в структурата, тъй като са на пенсионна възраст, страдат от хронични заболявания и евентуално заразяване за тях, би било пагубно.

Поради усложнената ситуация на спешно посещение в стационара в неделя вечерта пристигна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той се запозна отблизо с проблемите на лечебното заведение, облече предпазен костюм, сложи шлем и влезе при заразените в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“. След това в телефонен разговор с кмета Генчо Генчев обсъдили възможностите за осигуряване на кадри. Взето е решение да се командироват лекари специализанти, чиято работа ще улесни функциите на отделението и ще спомогне за по-ефективното лечение на болните. Младите медици ще бъдат назначени на трудов договор и ще получават премии от 1000 лв. Общината ще подсигури тяхното пребиваване, като им осигури жилища и ще съдейства по всякакъв начин да улесни дейността им.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР БИЛ СИЛНО ВПЕЧАТЛЕН ОТ ИСТОРИЯТА НА СЕСТРА ЛИДИЯ МАКЕДОНСКА, КОЯТО ПЪРВА СЕ ОСМЕЛИ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ИНФЕКТИРАНИТЕ и прекара близо месец в COVID отделението. Здравословното й състояние драстично се влошило, поради което през целия ден търсили възможности за преместването й в лечебно заведение с по-висока компетентност. Лично проф. Ангелов съдействал за нейното транспортиране и настаняване в университетската болница в Плевен.

Свищовлии предлагат медсестра Македонска да бъде обявена за почетен гражданин на града.

 

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Министър Костадин Ангелов пристигна по спешност в Свищов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *