389 четения

Доц. Милен Михов: „Честно работещите са най-ощетени с детските помощи“

Доходният критерий за даване на детски трябва да отпадне. Всяко дете трябва да получава държавна помощ. За това настояваме в свое предложение в Бюджет 2021, заяви великотърновският народен представител от ВМРО доц. д-р Милен Михов, отбелязвайки, че от организацията са категорични за това. По думите му правилата, работещи към днешна дата за отпускане на т.нар. помощ за oтглеждане на дете, ощетяват голяма част от родителите.

За огромно съжаление това се оказват именно онези български граждани, които работят и честно плащат данъците си. За сметка на това парите, отпускани от държавата в това бюджетно перо, в големия процент от случаи отиват при хора, които умишлено укриват доходи или направо в маргиналните групи. Които напълно съзнателно паразитират на гърба на социалната система през различните, в повечето случаи паралелни, финансови „пътеки“, които настоящото социално законодателство позволява. Това беше и една от причините ние от ВМРО да инициираме създаването на нов, единен социален кодекс, чиято цел е да въведе ред в тази област, посочи Милен Михов. Противопоставянето на семействата с деца на лекарите и полицаите е контрапродуктивно и напълно ненужно на фона на обострящата се пандемия. Точно в момента държавата няма нужда от тази вътрешно-обществена битка. Да не говорим, че именно подоходният критерий лишава към днешна дата децата на същите тези хора на първа линия от детски и ги дава на маргиналните групи. Тези групи са основният проблем и за здравната система, и за служителите на реда, казва още доц. Михов.

Той допълни още, че докато кодифицирането в социалната сфера стане факт, от ВМРО настояват поне видимата несправедливост, засягаща семейството, децата и една болна тема – демографската криза, да бъдат разрешени чрез детските надбавки в бюджета за 2021 година.

Следва да се отбележи, че са немалко случаите, в които доходът на семейството надвишава минимално изискуемата от Закона горна граница. Това води до невъзможността на тези семейства да се възползват от така заложената държавна помощ. Считаме, че предложението на ВМРО ще разшири финансовата подкрепа за българските семейства с деца. Така че тя да достигне до всяко дете в България, каквато е била регламентацията до 2002 г. Децата на България не могат и не трябва да се делят по доходен принцип. На тази порочна практика, въведена по незнайни причини, трябва да се сложи край. В това сме категорични! – каза още народният представител.

Това е и причината, поради която патриотите категорично не приемат мотивите на ГЕРБ за оттегляне на предложението на Министерски съвет. Дори и за временната, искана от тях за 2021 г., подобна мярка.

Отпадането на дохода като условие за получаване на месечна помощ би ангажирало допълнителен разход за държавния бюджет в размер на около 400 млн. лв. Този разход е заложен така или иначе в настоящия проектобюджет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *