Крокети със сьомга в хрупкави трохи с шамфъстък приготви финалистка от „Мастър шеф“ на рибния фестивал

На щандовете в парка „Марно поле“ бяха представени екзотични видове хрилни и морски дарове

 

ПЪРВИЯТ ТЪРГОВСКИ РИБЕН ФЕСТИВАЛ, КОЙТО СЕ ПРОВЕДЕ В СЪБОТА В СТАРАТА СТОЛИЦА, ПРОВОКИРА ЛЮБОПИТСТВОТО НА МНОГО ЖИТЕЛИ НА ГРАДА, които въпреки усложнената епидемична обстановка дойдоха, за да разгледат отблизо разнообразни водни екземпляри. Посетителите се полюбуваха на екзотични видове, сред които поставяната от експертите в топ пет на най-здравословните риби за консумация – махи-махи. Тя се продаваше на котлети и се търгуваше за 68 лв./кг. На същата цена се предлагаше леферът, а погледите събираха още изложените акула, веслонос, фагри, моруна, черноморски калкан, чернокоп и т.н. В център на вниманието се превърна красивата кулинарка Елена Петрелийска, която завърши втора в първия сезон на предаването „Мастър шеф“. Тя демонстрира приготвянето на две впечатляващи рецепти, а неин асистент бе актьорът Николай Станоев.

Рибни крокети със сьомга в хрупкави трохи с шамфъстък и подправки бе първото кулинарно изкушение, което направи Елена Петрелийска. Ароматният шедьовър развълнува присъстващите, а някои от домакините си водеха записки, за да могат след това да повторят вкъщи рецептата. Имаше и такива, които се зарекоха да приготвят предястието за Никулден. Втората рецепта, която русокосата майстор-готвачка представи, бе солена палачинка с фреш от цвекло, пушена кайзерована скумрия, хайвер и зеленчуци. Удивителните техники на младата кулинарка бяха на няколко пъти аплодирани от наблюдаващите.

Петрелийска сподели, че не е необходимо хората да харчат много пари за риба и дори едни обикновени рибни крокети могат да доставят на организма необходимите ценни вещества. Съветва поне веднъж в седмицата в менюто ни да присъстват водни видове, тъй като ползата от тяхната консумация не може да бъде заменена от други храни.

ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА РИБИ И МОРСКИ ПРОДУКТИ СПОДЕЛИХА, ЧЕ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СА НА ДВЕТЕ КРАЙНОСТИ – или прекалено запознати с благотворното действие на хрилните върху организма, или такива, които изобщо не се интересуват от темата. Според тях липсва баланс в населението и е нужно по-голямо популяризиране на ползата от приема на риба. Някои посочиха, че в периода на коронакризата потреблението рязко е спаднало, а очаквали точно обратното, тъй като консумацията повишава имунитета. Обясняват си това с цените, които за много българи са недостъпни.

Изложените водни видове се продаваха от 20 до 80 лв/кг. Присъстващите определиха цените като прекалено високи, затова повече купуваха от района, в който се приготвяха рибни специалитети на скара. Там се търгуваха печени сом, скумрия, веслонос, калкан и т.н.

Не липсваха и изложители на миди, скариди и рапани. Имаше и производители на консерви от скумрия, опаковки с хайвер и т.н. Събитието продължи до вечерните часове, а за безопасността на хората бяха взети всички противоепидемични мерки.

Фестивалът се организира от Министерството на земеделието и имаше за цел да повиши информираността и потреблението на риба от хората. Мероприятието се реализира с финансиране по програма „Морско дело и риболовство 2014 – 2020“ от Европейския съюз.

 

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.