2003 четения

Половината от тестваните във фургона пред търновската болница са с положителни проби за COVID-19, а огнището в старческия дом се разраства

В ПЕТЪК ФУРГОНЪТ ПРЕД МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ЗАПОЧНА РАБОТА ПО СЕЛЕКТИРАНЕ НА ПАЦИЕНТИ, които имат нужда от диагностика и хоспитализиране заради коронавирус. Още в ранни зори се извиха опашки от желаещи да бъдат прегледани и тествани. Първият дежурен медик в мобилния пункт бе д-р Даринка Игнатова от отделението по педиатрия. Тя бе подпомагана в дейността си от медицинските сестри.

От 8:00 до 12:00 ч. през конструкцията бяха преминали над 30 пациенти, от които 14 са дали положителен резултат на бърз антигенен тест. Изследването е безплатно за хора със симптоми и при тежка проява на заболяването лицата се насочват през Спешно отделение към звеното за образна диагностика, където се прави рентгенова снимка на бял дроб.

Голяма част от дошлите да търсят медицинска помощ не са били прегледани от личните си лекари. Някои от тях изобщо не успели да се свържат по телефона с джипитата.

Сред първите желаещи да бъдат обслужени във фургона бе Николинка Кадирова, която е майка на седмокласник. Момчето е загубило обоняние и е вдигнало температура, а жената предполага, че е заразен, тъй като е бил контактен с доказан инфектиран в класа си.

Междувременно заразата в дома за стари хора „Венета Ботева“ в старата столица продължава да се разраства. Положителни проби са дали 15 на 100 от пенсионерите и 20 процента от колектива на институцията. Взети са всички мерки и засега не се налага да бъдат вкарвани допълнителни социални работници, които да се грижат за домуващите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *