5309 четения

Строителен предприемач финансира преместването на близо 100-годишен чинар

Дървото се намираше в средата на нов път към жилищен комплекс във В. Търново, засадиха го в съседство, където оформят парк

 

ВМЕСТО ДА ГО ОТСЕЧЕ, ЗАЩОТО МУ ПРЕЧИ, СТРОИТЕЛЕН ПРЕДПРИЕМАЧ ФИНАНСИРА ПРЕМЕСТВАНЕТО СЪС СПЕЦИАЛИЗИРАНА ТЕХНИКА НА БЛИЗО 100-ГОДИШЕН ЧИНАР. Стоян Стоянов, собственик на фирма „Стима“, извади крупна сума, за да запази дървото, а не да го унищожи, както се прави в подобна ситуация. То се намира на бъдещ път към новостроящите се сгради на мястото на бившия КЕЧ, на една от пресечките на ул. „Димитър Буйнозов“. С багери дървото бе изкопано и после вдигнато и закарано с кранове на новото място, което се намира в съседство, под погледа на множество присъстващи, включително и общински съветници, както и представители на Община В. Търново.

В събота работници по строежа отделелиха повече от пет часа, за да вкопаят дървото на ново място, а след това го обезопасиха с тежести, които да помогнат за закрепването.

Предисторията включва създаване на комитет от собствениците на жилища в квартала, които били категорично против унищожаването на чинар, датиран от кметството на възраст между 85 и 90 години. Хората не били съгласни дървото да бъде ликвидирано, тъй като е засадено от техните предци и станало свидетел на случващото си в района. Искането им било подкрепено от общинския съветник Евгени Коев, получило одобрение от местния парламент и инвеститора на сградата.

„Благодарим на строителния предприемач Стоян Стоянов, който с техниката, разума и желанието си доказа, че не се интересува само от парите, а помисли за нашия парк, дървета и живот. Благодарим на всички, които участваха в кампанията, както и на Общината, че ни обърна внимание и с това показахме, че когато се подкрепяме, нещата се случват“, коментира един от живущите в района. Около новото място, на което е поставен чинарът, ще се оформи кът за отдих, както и паркоместа за живущите.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

 

4 коментара за “Строителен предприемач финансира преместването на близо 100-годишен чинар

 • 16.11.2020 в 11:03
  Permalink

  Похвално. Градът ни трябва да се развива хармонично и да се мисли за всеки детайл, който ни заобикаля, като за ценност.

  Отговор
 • 16.11.2020 в 17:49
  Permalink

  Дано се хване! Че нещо малки ми се виждат корените….. Една хубава новина ИМА – че в този парцел, южно южния от „Буйнозов“ няма да се строи, щом там засяха дървото….. Но пък ще се строи южно от северния „Буйнозов“…..

  Отговор
 • 16.11.2020 в 20:32
  Permalink

  Там стана голям МАРМАЛАД с тия блокове, може да се ЧУКАТ(за наздраве) от балконите си !!! Може би са на добра цена обаче не им завиждам на живущите .

  Отговор
 • 22.11.2020 в 8:50
  Permalink

  „……..а не да го унищожи, както се прави в подобна ситуация! ! “ – това се прави само в Бг! !! Навсякъде по света първо се мисли как да се запази природата, тогава се прави всичко друго! !! Похвално е, че се е сетил господинът за това, но с тези драстично орязани корени и то на прагът на зимата, дървото едва ли ще оцелее!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!