3956 четения

Пет жертви на коронавируса в областта ни само за денонощие

Здравните власти отчитат рекордна заболеваемост за последните 14 дни

 

ОБЛАСТТА ПРОДЪЛЖАВА ДА Е В ТЕЖКАТА ХВАТКА НА COVID-19, КАТО НЕ СПРИРА ДА ДАВА ЖЕРТВИ НА ИНФЕКЦИЯТА. Само за денонощие са починали петима души. Болестта отне живота на две жени на 43 и 85 години и трима мъже на 65, 70 и 75 години. С тях смъртните случаи в региона стават 58.

Здравните власти регистрираха най-високата до момента заболеваемост от коронавирус в областта от началото на пандемията – 398,6 на 100 000 души. Лабораторно потвърдените инфектирани вече са 1769.

Във вторник от РЗИ съобщават за 74 новодиагностицирани. При 170 души се е наложила хоспитализация заради проява на тежка симптоматика. Навсякъде е налице недостиг на медицински специалисти, което принуждава здравните работници да дават допълнителни дежурства, като лекари остават на пост в продължение на 24 часа, поемайки смените на колегите си, влезли в COVID отделения, заразени или поставени под карантина. Недостигът на персонал забавя прегледите и консултациите на пациенти и често се случва търсещите помощ да чакат с часове. В рутина се превръща престоят с часове в линейки, докато болните стигнат до медик в Спешно отделение.

809 човека се лекуват в домашни условия.

Случаите са разпределени между всички общини в региона.

НАЙ-ТРЕВОЖНА Е СИТУАЦИЯТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОЕТО Е ПЛАМНАЛО ОТ ЗАРАЗАТА. В старопрестолната община са приети за стационарна терапия 78 лица, а 444 са вкъщи. В Горна Оряховица хоспитализираните са 30, а в карантина заради положителен тест са 164 души. В Свищов настанени в стационар са 21, а на домашна терапия 54. В Лясковец 50 лица се лекуват у дома, а 7 – в здравно заведение. 32 са на домашно лечение вкъщи, а 5 в клиника от Стражица. 29 павликенчани са на домашна терапия, а 15 на стационарна. По 14 са инфектираните, за които не е необходимо приемане в болница и по петима хоспитализирани в Елена и Полски Тръмбеш. Относително спокойно остава в Златарица и Сухиндол. Там съответно са регистрирани 5 души на домашно лечение и 1 хоспитализиран, и 3 положителни в карантина и също толкова приети в болница.

Под домашна изолация са поставени 1386 човека, а битката с болестта вече са спечелили 732 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *