2005 четения

Търновци стоят на студено заради зациклил проект

Община В. Търново: Забавихме се заради процедурите и изготвянето на документите, уредите ще са налични до края на тази година

 

ТЪРНОВЦИ СТОЯТ НА СТУДЕНО ЗАРАДИ забавянето на ПРОЕКТА, КОЙТО ТРЯБВАШЕ ДА ИМ ОСИГУРИ БЕЗПЛАТНО ПРЕМИНАВАНЕ НА ОТОПЛЕНИЕ С ГАЗ ИЛИ ПЕЛЕТИ. Той стартира преди година и за него община Велико Търново получи 1,9 млн. лв., с които 550 семейства в старата част на града да сменят старите си печки на дърва с такива на пелети или да започнат да се топлят на газ. През 2020 г. той стартира пилотно за първите 75 домакинства, но забавянето на процедурите и трудностите при изготвянето на документацията от кандидатите, както и процедурите по обществените поръчки за избор на доставчици, са го забавили, показа наша проверка.
„Малко преди 22 септември ни извикаха да подпишем договорите си. Заради усложнената обстановка около коронавируса направихме това на крак и буквално на вратата на Общината. Разбирам всички мерки за сигурност, но за тези две-три минути, които имах, нито успях да прочета договора, нито пък да запомня в него някакви срокове. Да не говорим, че и екземпляр не получих. В крайна сметка месец след като подписахме договорите, ние стоим на студено“, признава Райна Недялкова. Тя е едно от одобрените домакинства в кв. „Варуша“. Същата история разказва и Антоанета Ботева от същия квартал, която сега се чуди как да топли 90-годишната си майка Рада Вълчева.
„Преди три седмици две млади момчета идваха да огледат дали сме подготвили мястото, където да бъде монтирана печката на пелети. Провериха, после признаха, че те изобщо не са наясно кога всъщност ще ни монтират печките, защото такива на склад още няма. Като взехме да ги разпитваме, те само повтаряха, че са подизпълнители и задачата им е да сложат уредите и да ни инструктират как се работи с тях“, допълват още двете жени. Които от три седмици се опитват да съберат още информация за проекта, в който са се включили, но на телефоните в Общината получавали все един и същи отговор: „Ние не отговаряме за това“.
„Не искам да увисна пред Общината с още мои съседи и да всявам напрежение в тази и без това толкова напрегната ситуация. Обаче зимата е на прага ни, а и навън вече е достатъчно студено. Сега се топля на ток, вложила съм всичките си пари в пелети, защото и това беше условие – да не се запасяваме с дърва, а да си осигурим пелети. Е, осигурих си, купих пелети за 420 лв. Вече пари за дърва нямам, махнала съм старата печка и се топля на ток, защото другият вариант е да мръзна“, обяснява Райна Недялкова.

От Община Велико Търново са категорични, че забавянето е неприятно и за двете страни, но е поради форсмажорни обстоятелства. От кметството не са искали да рискуват и финансови санкции по процедурите, затова са подходили внимателно при изготвянето на документите, което пък е забавило нещата. Оттам бяха категорични обаче, че доставката ще стане до края на тази година.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 коментара за “Търновци стоят на студено заради зациклил проект

 • 17.11.2020 в 9:24
  Permalink

  Чудя се, дали ГЕРБ са забранили всякакви електонни услуги!

  Отговор
 • 17.11.2020 в 12:43
  Permalink

  то и без това само от ДПС то се бутат в списъците

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!