286 четения

В Павликенско почват акция срещу замърсителите на пътища

От 200 до 5 хил. лв. са санкциите за кал по платната

 

Глоба между 200 и 500 лв. за физически лица и между 1000 до 5000 лв. за юридически лица ще бъде налагана на всеки, който нанася кал по пътищата на територията на община Павликени, информираха от кметството. Чувствително по-високи стават наказанията при констатирано повторно нарушение.

Общината започва кампания за недопускане навлизането в обхвата на републиканските и общински пътища на непочистени машини и замърсяване на пътното платно, съоръжения и принадлежности с кал и др. отпадъчни материали.

Писма за мярката вече са изпратени до всички земеделски производители. В него от кметството сигнализират, че във връзка със започването на есенните селскостопански дейности зачестяват случаите на пренасяне на земна маса от прилежащите ниви върху пътните настилки на пътищата от републиканската и общинска пътна мрежа на територията на община Павликени, което създава предпоставка за възникване на пътно-транспортни произшествия.

ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ НАПОМНЯ, ЧЕ СЪГЛАСНО ЗАКОНА ЗА ПЪТИЩАТА „В ОБХВАТА НА ПЪТЯ Е ЗАБРАНЕНО ВЛИЗАНЕТО НА НЕПОЧИСТЕНИ МАШИНИ И ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ПЪТНОТО ПЛАТНО, съоръженията и принадлежностите на пътищата с кал и други отпадъчни материали“. Собствениците и арендаторите на земеделски земи и гори се задължават преди навлизане на път от републиканската и общинската пътна мрежа, да почистят от кал селскостопанската, земеделската, специализирана и друга техника. При установяване на случаи на навлизане на непочистени машини и замърсяване на пътното платно, съоръженията и принадлежностите на пътищата с кал и други отпадъчни материали, своевременно ще бъдат сезирани органите на пътна полиция и ще се следи нарушителите да бъдат наказани.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!