1252 четения

Въпреки отлива на туристи: Драстичен ценови скок на музейните обекти във Велико Търново и Арбанаси

Общинските съветници вече дебатират върху повишението със 70 на сто

 

НЕЗАВИСИМО ОТ ГОЛЕМИЯ СПАД НА ТУРИСТИ ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА И ПЕЧАЛНИТЕ СТАТИСТИКИ, СПОРЕД КОИТО ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА ГРАДА СТРАДАТ ОТ ЛИПСА НА ДОСТАТЪЧНО АТРАКЦИИ И ЗАТОВА ОСТАВАТ МАЛКО, Общинският съвет обмисля драстичен скок на цените на музейните обекти в старата столица и Арбанаси. Това става с промяна в наредбата за администриране на местните данъци и такси. Сред мотивите са инфлацията, както и фактът, че в съседни държави цените за посещение на исторически забележителности и музеи са доста по-високи. Освен това в старата столица вече имало няколко частни обекти, които също поддържали доста по-високи нива на сумите за вход от общинските. “Борба“ алармира за готвените нови цени още преди месец, а  измененията в местния нормативен факт вече са пратени по комисиите в Общинския съвет. Вносителите се базират и на факта, че билетът за варненския ретромузей е 12 лв., а за Ботаническата градина в Балчик – 14 лв. Замъкът в Равадиново пък бил с вход 20 лв., а срещу 30 лв. се влизало в новия исторически парк. Освен това в съседните държави, включително Гърция и Турция, за музеи туристите плащали между 5 и 30 евро, гласи още мотивировката.

С новата цена се прогнозират годишни постъпления от над 2,2 млн. лв. При сега действащата цена приходите са 1,4 млн. лв. Същевременно община Велико Търново регистрира тотален отлив на туристи и слаб интерес към крепостта Трапезица заради високите цени и прескъпия фуникуляр, независимо че за реставрацията й бяха налети милиони.

 

Какво е предвидено да се повиши?

 

От началото на следващата година с почти 70 на сто се вдигат таксите за вход на крепостта Царевец, както и за средновековните църкви и музейни обекти в болярския град и Арбанаси. Според местния нормативен акт вместо досегашните 6 лв. посетителите на крепостта на Асеневци, която е и най-посещаваният местен обект, ще трябва да вадят по 10 лв.

Семейният билет също поскъпва със 70 %. За ученици, студенти и пенсионери цената от 2 лева се увеличава на 5 лева. Предвидени са и семейни билети от по 20 лв., за час екскурзовод на български таксата е 20 лв., а за беседа на чужд език – 40 лв.

 

ЦАРЕВЕЦ ПРИВЛИЧА НАЙ-МНОГО ТУРИСТИ

 

Според официална справка миналата година са отчетени близо 500 хиляди посещения в местните музеи. Фаворит за туристите е Царевец, който е имал над 260 хиляди посетители. Само за сравнение, намиращата се отсреща крепост Трапезица е  привлякла вниманието на малко над 3 хиляди души. В Сарафкината къща са влезли малко над 2 хиляди туристи за период от година. Туристите на  Никополис ад Иструм са били близо 10 хиляди. Само 316 души са гледали килифаревския музей, а малко над 500 – родната къща на Филип Тотю в махала Гърците, сочи статистиката.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “Въпреки отлива на туристи: Драстичен ценови скок на музейните обекти във Велико Търново и Арбанаси

 • 17.11.2020 в 9:29
  Permalink

  Ами правилно, бе! К’во ще ми се моткат нЕкви туристи тука.

  Отговор
 • 17.11.2020 в 12:42
  Permalink

  хахахаа , смешните общинари вместо да си намалят заплатите от 3850 лв , вдигат таксите за и без това малкото туристи

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!