228 четения

12 училища от областта са одобрени за програмата на МОН „Бизнесът преподава“

12 УЧИЛИЩА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА ОДОБРЕНИ ЗА УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА „БИЗНЕСЪТ ПРЕПОДАВА“. Всички те ще получат средства по модул „Семинари в училищата от представители на технологични фирми“, а СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица“ – и по модул „Учители в предприятия“. 360 лв. дава МОН на учителката Десислава Йорданова, за да се включи в програмата.
Основните училища „Бачо Киро“, „Св. Патриарх Евтимий“ и „Димитър Благоев“ и гимназиите „Владимир Комаров“ и „Г. С. Раковски“ във Велико Търново имат пари, за да реализират идеите си по първия модул. Сумите, които училищата ще получат, са между 1000 и 1280 лв. В този списък е и ОУ „Неофит Рилски“ в Килифарево, което има 1280 лв., за да работи по програмата.
Представители на технологични фирми ще могат да организират семинари и в двете средни училища в Горна Оряховица – „Георги Измирлиев“ и „Вичо Грънчаров“, както и в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище. НУ „Цани Гинчев“ и СУ „Максим Райкович“ в Лясковец, както и СУ „Бачо Киро“ в Павликени също са одобрени за участие в програмата на МОН. Бюджетът им варира от 756 лв. до 1280 лв.
Програмата на МОН е свързана с ранното кариерно ориентиране и запознаването на учениците с възможностите, които дават различните професии за бъдеща реализация, както и информирането им за най-новите тенденции в развитието на техниката и технологиите. Това е ключов фактор за подготовката на младите хора за живот и работа. Идеята на програмата е да повиши качеството на преподаването и формирането на знания и умения в областта на STEM компетентностите. И най-вече да бъдат създадени партньорства между училища и компании и представители на бизнеса да влязат с уменията и знанията си в учебния процес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!