573 четения

Търновската болница чака кредит от 3,6 млн. лв., за да пусне новото крило напролет

Лечебницата има да получава близо 340 000 лв. от Здравната каса за незаплатени медицински дейности

 

НА 4 ДЕКЕМВРИ СЕ СВИКВА ПОРЕДНО ИЗВЪНРЕДНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИТЕ НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“, на което да се одобри ново предложение на ръководството на стационара за банков кредит. Целта е с получените средства да се осигури финансиране за завършването, обзавеждането и оборудването на изграденото крило към новата болница. Искането отново е за заем в размер на 3,6 млн. лв., но този път офертата е с по-облекчаващи условия, обусловени от по-ниска лихва и такса за управление, както и без учредяване на ипотека върху имот на лечебницата. Новите ценови условия биха спестили на клиниката близо 92 000 лв.

Акционерите на лечебното заведение трябва да дадат съгласие за сключване на договор на болницата с банка, с който се гарантира, че всички получени пари ще бъдат вложени в новото крило. За обезпечаване на кредита ще се учреди особен залог – всички настоящи и бъдещи взимания от Здравната каса.

Заемът следва да се издължи за 120 месеца, или конкретно октомври 2030 г. Според разчетите вноската ще е в размер на 33 333 лв.

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА МЕДИЦИНСКОТО ДРУЖЕСТВО ЩЕ ГЛАСУВАТ И ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ МОБАЛ И ЗДРАВНАТА КАСА за уреждане на отношенията по повод незаплатени дейности в болничната помощ за 2015 и 2016 г. За тяхното субсидиране от клиниката не са предявявали съдебни искания, тъй като решаването на спора от магистратите отнема повече от година, а и има възможност предявените претенции за начислени лихви да бъдат отхвърлени. Евентуална спогодба с НЗОК гарантира, че до края на годината болницата ще получи по сметката си средства за незаплатените медицински услуги в отчетените периоди. Бордът на директорите посочва, че такава финансова инжекция в условията на преустановен планов прием и тежка епидемична ситуация, в която обемът на дейности е намален, би била от огромна полза за клиниката. Така всъщност болницата ще получи 222 741 лв. за незаплатени дейности в месеците април, септември, октомври и декември 2015 г. и март, август, октомври, ноември и декември 2016 г. – 116 885 лв.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Един коментар за “Търновската болница чака кредит от 3,6 млн. лв., за да пусне новото крило напролет

  • 18.11.2020 в 10:35
    Permalink

    баТ` Стефко, нали щяха да стигнат парите? А сега ще се тегли нов МЕГАКРЕДИТ да се пълнят стари дупки, със съмнителни условия про това. Дайте един баланс счетоводен , да видим дали пак не л;ъжете

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!