1747 четения

68 медици от областта са извън строя заради заразата

ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ КОРОНАВИРУС В РЕГИОНА ПРОДЪЛЖАВА ДА РАСТЕ И ВЕЧЕ ВЪЗЛИЗА НА ПОЧТИ 400 НА 100 ХИЛ. НАСЕЛЕНИЕ. Данните, макар да са тревожни, все още не налагат преминаване към организация за трансформиране на едно цяло лечебно заведение в областта за хоспитализации само на пациенти с COVID-19 и обособяване на т.н. „чиста“ болница, в която да се лекуват останалите патологии. Тази мярка ще бъде въведена, ако броят на инфектираните достигне 600 на 100 хил. души.

Притеснително е, че редиците на здравните работници започват да имат „пробойни“. Извън строя са общо 68 медицински специалисти, които са се заразили по време на служебния дълг. От тях 21 са лекари, 26 – медицински сестри, един фелдшер, 15 санитари и петима представители на друг персонал в стационарите.

В четвъртък са лабораторно потвърдени 98 случая, с които диагностицираните в региона достигнаха 1938.

В петте учебни заведения от Регионалната здравна инспекция са разпоредили съответните противоепидемични мерки – почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения в сградите.

В старческия дом „Венета Ботева“ в старата столица вече е извършвано изследване на всички потребители на социалната услуга и екипа. От 130 настанени души положителна проба са дали 28, а от общо 58 служители – 11 са потвърдени като носители на болестта.

Хоспитализирани са 171 души. Ситуацията е тежка във всички лечебни заведения, а в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“, която до преди дни беше в бедствено положение, вече излиза от кадровата криза.

Лекарите депутати от БСП проф. Георги Михайлов и д-р Илиян Тимчев от четири дни дежурят в COVID отделението, а техни колеги от болницата поемат нощните смени. Обособени са общо три звена, от които и триажно. Двама медици стажанти са пожелали да доброволстват в структурата, заяви на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Изпратил съм координатите им на кмета на Свищов Генчо Генчев. Осигурени са жилища за тях, договори за назначаване и бонус от 1000 лв. за това, че ще бъдат на първа линия“, информира той.

Сериозно е увеличен броят на лицата, които се лекуват в домашни условия – 816, а карантинираните са 1593 човека. Има ръст и в излекуваните, те вече са 884 души.

За пореден ден коронавирусът взема жертви в областта. Битката със заразата са загубили мъж на 56 г. и жена на 65 г. С тях починалите до момента от инфекцията стават 67.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

 

 

Един коментар за “68 медици от областта са извън строя заради заразата

  • 20.11.2020 в 11:15
    Permalink

    Бонус 1000 лева , срещу риска от смърт!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *