Скок на заболеваемостта затвори свищовските детски градини

Община Свищов и Общинският кризисен щаб предприеха действия за преустановяване работата на детските градини съобразно общата епидемична ситуация и вземайки под внимание данните на заболелия педагогически и непедагогически персонал, медицинските служители и децата в детските заведения в Свищов. По данни на местния кризисен щаб от 811 малчугани  болни са 102. Една трета от педагогическите специалисти и повече от половината от медицинския персонал също е в болничен.
Така представената здравна картина поставя в невъзможност детските градини да организират учебния процес, безопасността и качествените грижи за децата във време на пандемия.
Драстично намаленият медицински персонал затруднява упражняването на качествен филтър върху здравословното състояние на децата, които пристигат сутрин. Липсата на достатъчно медицински и обслужващ персонал намалява ефективността върху осъществяването на противоепидемичните мерки и дезинфекцията в помещенията.
Създалата се обстановка поставя в риск здравето на децата, което е управленска отговорност и отговорност на персонала във времето, когато те са в детската градина. Тази отговорност е прекалено голяма, за да бъде пренебрегната. Убедени сме, че поверявайки децата си на чужди грижи, всеки родител има доверие и очаква правилни решения за живота и здравето на детето си, което всъщност е най-важното.
Съжаляваме за неудобството, което изпитват някои семейства при така създадената ситуация, но тя не е по желание, а наложителна и причинява неудобства на всички ни.

Призоваваме за разбиране и спазване на противоепидемичните мерки с цел ограничаване разпространението на заразата и излизане по-бързо от здравната криза, коментират от Кризисния щаб на Свищов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *