1851 четения

Над 54% загуби има водопроводът в най-голямото село в региона

Ресен не може да се захранва от „Йовковци“, поправили едва 400 м от 25-те км тръби под селото

 

ВОДОПРОВОДЪТ НА РЕСЕН Е НА РЕШЕТО, А ЗАГУБИТЕ НАДХВЪРЛЯТ 50 НА СТО. Нуждата от подмяната му е крещяща, но от години проблемът е в институционален батак, а местните хора не спират да пишат протестни писма и да събират подписки. От години най-голямото село в региона страда от безводие, а въпросът с изграждането му за пореден път е в дневния ред на Великотърновския общински съвет след последната подписка по темата, подкрепена от 630 души. Управителят на местното „ВиК Йовковци“ инж. Димитър Владов е изпратил уведомително писмо до местния парламент, в което припомня, че стопанинът на тръбите е общината, а всичко освен пълна подмяна на водопровода е „безпредметно и безпочвено“. Още от 2012 г. за Ресен има проектиране на нов водопровод, но така и не може да се намери финансиране. Последното измерване пък показало, че загубите в селото са 54,1 на сто. В същото време са подменени 400 метра от 25-километровото водопроводно трасе. Според кмета Даниел Панов не съществува вариант Ресен да се захрани с питейна вода от яз. „Йовковци“, а остава да разчита на собствените си водоизточници – шахтовия кладенец „Малък Ресен“ и прилежащ каптаж. Градоначалникът разяснява, че вариант за инвестиция в нов водопровод е възможна с новия програмен период 2021-2027 г., тъй като финансирането по сегашната оперативна програма е пренасочено за подпомагане на бизнеса в условията на пандемията.

НЯМА ЯСНИ ПЕРСПЕКТИВИ ЗА РЕШАВАНЕТО НА ВОДНАТА КРИЗА В РЕСЕН. Селото ще продължи да кара на режим в летните месеци, когато консумацията нараства.

“Търпението ни не е безгранично. В Ресен живеят над 2200 души, има детска градина, училище, голям хлебозавод и множество фирми. Преди 20 века римляните са направили действащ и досега водопровод, който снабдява Николопис ад Иструм от Мусина и минава край нас, а ние в XXI век нямаме вода“, се казва в поредното протестно писмо, което в момента разглеждат в Общинския съвет на Велико Търново, а копия имат и в регионалното министерство и в това по околната среда. Другият парадокс е, че през землището на селото минават три реки и има множество извори. От „ВиК Йовковци“ инкасират огромни загуби от 60-годишната местна водоснабдителна мрежа, която е направена от токсичен азбест.

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ РЕСЕНЧАНИ ИМАТ ГОЛЯМА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ С ИНСТИТУЦИИ И УПРАВНИЦИ, В КОЯТО ЛИЧАТ ПРОТИВОРЕЧИВИ ОЦЕНКИ, УСПОКОЯВАЩИ ОБЕЩАНИЯ от типа: „Ще стане, като отпуснат пари по европейски програми“, а през февруари от местното ВиК даже им пратили писмо, че в селото… нямало проблем с водата. „Уважаеми господа, ако сме засегнали някой с протестната си подписка, не се обиждайте и не го приемайте лично. Лично обидени се чувстваме ние, когато отворим крана на чешмата“, обяснява Васил Драганов,  председател на Инициативния комитет за преодоляване на безводието в селото. Докато не се намерят поне пет милиона за нови водопроводи обаче, безводието продължава, а загубите тепърва ще нарастват.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Над 54% загуби има водопроводът в най-голямото село в региона

 • 19.11.2020 в 17:36
  Permalink

  И на този фон,тече кампания за регистрация на кладенци,
  скъпи съселяни, поставете въпроса пред централната власт.
  Месният парламент, няма да направи
  Нищо за вас !!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!