81 четения

Трите условия за създаване на ценни приятелства

„Все по-трудно е да си набавим трите условия, които социолозите след 1950 г. посочват за отправни при създаването на приятелства: близки, повторни и непланирани контакти с хора. И обстановка, която окуражава хората да „свалят гарда“ и да се доверяват един на друг… Това е причината толкова много от нас да са срещнали най-големите си приятели в университета и не по-късно в живота.“

Това посочи американският вестник „Ню Йорк Таймс“ в материал, посветен на въпроса защо е толкова трудно да създаваме приятелства след като завършим висше образование, започнем работа и животът ни поеме във водовъртежа си.

Липсата на нови приятелства на по-късен етап се явява проблем за мнозина, защото всъщност не можем да живеем без приятели. Без тях животът ни не е хубав, дори да имаме чудесна кариера. От тях дори понякога научаваме за нови работни позиции. Те ни помагат да заемаме нови, по-добри постове. Правят ни по-щастливи. Вдъхновяват ни. От тях взаимстваме идеи.

Казват, че живеем по-дълго, ако имаме близки приятелства. Че тогава имаме по-добри романтични връзки, защото можем да разпределяме оплакванията си върху различни хора. Дори отслабването и отказването на цигарите се свързват с приятелствата – често се предприемат заедно с някой друг.

Какво да сторим тогава, за да откриваме повече приятели дори след университета?

За начало трябва да отчетем важността на ефекта на по-голямата изложеност, посочва Business Insider. Ефектът е психологическа теория, която твърди, че хората са склонни да харесват неща, с които са по-запознати. Например, колкото повече се храним с тайландска храна, толкова повече градим вкус за нея. Принципът се отнася и за социалната психология: колкото повече време прекарваме с даден човек, който не познаваме добре, толкова повече градим представа за него. Толкова по-вероятно е да го харесваме и той да ни стане приятел. Само трябва да му отделяме от времето си.

Второ, можем да се оглеждаме за ситуации, в които ще ни се случват повтарящи се контакти с хора. Например, ако ходим постоянно в един и същи бар, а не посещаваме различни. Или ако се запишем във фитнес салон, ако участваме в клуб по интереси или доброволческа инициатива като тези в защита на животните или другите, свързани с екология.

Един от по-сигурните начини да откриваме приятелства е като ги потърсим сред колегите. По време на общите обяди можем да не говорим само за общи теми, като времето или Световното първенство по футбол, а да разкриваме и по-лични неща.

Най-добре се градят (или рушат) приятелства, като молим хората за услуга. „Приятелите ще ни правят щастливи, ако ни накарат да се почувстваме от значение“, обяснява авторката на книгата „Friendfluence” Карлин Флора. „Те ни карат да се чувстваме нужни. Това означава, че ако никога не попитате приятелите си за услуги, те няма да почувстват удовлетворението от това, че са ви били нужни“, допълва тя.

И така, ако имате нужда някой да ви закара до летището, помислете следващия път кого да помолите.

Източник: Мениджър Нюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *