Царевец светна в лилаво в подкрепа на недоносените деца

КРЕПОСТТА ЦАРЕВЕЦ БЕ ОБАГРЕНА В ЛИЛАВО ВЪВ ВТОРНИК ВЕЧЕРТА В ЗНАК НА СЪПРИЧАСТНОСТ СЪС СЕМЕЙСТВАТА НА НЕДОНОСЕНИ БЕБЕТА И С МЕДИЦИТЕ, борещи се за живота и здравето на преждевременно родените деца. По този начин община Велико Търново отбеляза Световния ден на недоносените – 17 ноември, и подкрепи инициативата на фондация „Нашите недоносени деца“.

По традиция всяка година от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ организират тържество по повода, но заради тежката епидемична обстановка този път нямаше присъствена проява. Преди около седмица от лечебното заведение призоваха родители на недоносени, родени в търновската болница, да изпратят снимки на пеленачетата, представящи ги в първите моменти на децата в стационара и към момента.

На апела откликнаха семействата на 12 деца, някои от които близнаци. С фотосите бе създадена онлайн „Стена на радостта“, като тази, която е направена на входа на отделението по неонатология.

Повечето от малките герои са се родили с тегло под 2500 гр. Сред тях са близначките Сияна и Елия, които тази година дошли на бял свят тежащи съответно 970 гр. и 1130 гр. Момиченцата останаха под грижите на бебешките реаниматори няколко седмици и успяха да преборят трудностите, произлизащи от преждевременното им раждане. Изписани са с тегло 2300 гр. и 2700 гр. Днес вече са на седем месеца и половина, развиват се напълно нормално и не спират да радват мама и татко.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.