1539 четения

Увеличават се жертвите на коронавируса в областта, ситуацията в болниците е драматична

Очаква се властите да определят коя лечебница ще бъде трансформирана само за терапия на инфектирани пациенти

 

НЕ СПАДА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19 В РЕГИОНА, ВЪПРЕКИ ПРОКАРВАНЕТО НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ. Заразата безпрепятствено навлиза в учебни заведения, институции, фирми и болници. По последни данни инфекцията е регистрирана при почти 400 души на 100 000 население в областта. Това обаче са обобщения на база направени PCR тестове, а според лекарите броят на носителите на болестта е в пъти по-голям, тъй като много пациенти отказват да бъдат изследвани, а други си правят само бърз антигенен тест, чийто резултат не се вписва в системата и не попада в правото на РЗИ за карантинираните.

Налице е тревожен ръст на хоспитализираните, които се влошават, защото не настъпва повлияване от терапията. Така всъщност интензивните отделeния постоянно поддържат пълен капацитет от болни в тежко състояние.

Само за 24 часа битката със заболяването са загубили отново 7 души. Инфекцията е довела до смъртта на три жени, съответно на 67, 74 и 74 години и четирима мъже на 54, 61, 71 и 79 години.

Новите случаи в сряда са 71, с които общо диагностицираните стават 1840.

Огнището на зараза в Дома за стари хора „Венета Ботева“ се разраства. След като бяха установени първите заболели там, стартира правенето на бързи ангитенни тестове за всички останали, а далите положителен резултат бяха изследвани с PCR. COVID-19 е доказан при 29 от потребителите на социалната услуга и 12 души от персонала. Двама от домуващите, при които е установено заболяването, са починали. Всички заразени са изолирани на първия етаж, за тях се грижи медицинско лице и четирима от екипа на институцията.

168 ДУШИ СА ХОСПИТАЛИЗИРАНИ В РЕГИОНА. НАЙ-МНОГО СА ТЕЗИ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“, където бройката варира около 80 и се променя непрекъснато.

На пълен капацитет работи и Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“. По думите на управителя д-р Стела Денчева още преди заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов в клиниката са разкрили повече легла за инфектирани и сега няма да бъдат обособявани още места за такива пациенти. Тя обясни, че ковид отделението е пълно, а т.н. триажно – също е изцяло с положителни случаи.

„Успяхме да тушираме кризата за медикаменти. Бяха направени доставки на необходимите лекарства и вече нямаме затруднения в това направление. Трудно е по отношение на човешкия ресурс. Имаме болни лекари, едва успяваме да направим графика“, заяви д-р Денчева.

В домашни условия се лекуват 840 души, а 1540 са карантинирани. Излекуваните са 737.

По отношение на разпределението на случаите безапелационно първото място заема община Велико Търново с 551 инфектирани. В пъти по-малко са заразените в останалите общини, всяка от които обаче има хоспитализира жители.

 

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!