79 четения

За всяко настроение си има подходящ чай

Чаят е най-консумираната напитка в света след водата. Има освежаващ, леко горчив и тръпчив вкус. Чаят е удоволствие и наслада за сетивата, почивка и магия за душата, но също така носи и редица ползи за здравето – не само физическото, но и психическото.

Учените са установили, че в зависимост от настроението човек има нужда от различен тип чай, който му се отразява благотворно и му действа успокояващо. Ето и предложенията:

  1. Когато се чувствате изтощени, изморени и имате нужда от сън –чай от лавандула.Неслучайно лавандулата участва както универсална съставка във възглавниците – тя има успокояващо действие и спомага за здравословен сън.
  1. Когато изпитвате безпокойство, тревожност –чай от череша.Узрелите плодове на черешата са изключително богати на влакна и помагат за по-доброто и лесно функциониране на червата, успокояват стомаха и потискат чувството на тревожност. Те са богати на витамини А, В и С.
  2. Когато изпитвате несигурност и колебания –чай от мента.Етеричното масло в ментата се слави с успокояващо действие върху нервната система, психиката и емоциите и спомага за освобождаване от стреса.
  3. Когато имате нужда от енергия –черен чай.Тази напитка е идеална за нестабилни нерви и за хора, които бързо и лесно се уморяват. Черният чай редуцира нивата на кортизол (стресов хормон) в кръвта. Има и тонизиращо действие върху организма благодарение на високото си съдържание на кофеин.
  4. За повече бодрост и позитивизъм –индийски чай.Този вид чай стимулира ума благодарение на подправките, които съдържа (черен чай, мляко, подправки като карамфил и кардамон), има и успокояващо действие и намалява стреса.

Източник: обекти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *