1096 четения

16 училища в областта провеждат дистанционно обучение и за по-малките ученици

 

От директорите зависи дали часовете ще са присъствени и за малките

 

ДО 30 НОЕМВРИ В РЕЖИМ НА ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ ОСТАВАТ ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ ОТ 8 ДО 12 КЛАС В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Министърът на образованието обаче е издал заповед, с която дава възможност на директорите на учебните заведения по тяхна преценка и по-малките ученици да преминават на дистанционно обучение за определен период от време.

Онлайн учат в момента учениците от пети до седми клас в ОУ „Христо Смирненски“ в Самоводене. Те ще се върнат в училище след 27 ноември. До 30 ноември в дистанционна среда се обучават всички пети, шести и седми класове на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново. Онлайн учат и децата от 5 до 7 клас на ОУ „П. Р. Славейков“ в старата столица. Срокът за тях е до 20 ноември включително.

Със заповед на директора онлайн до 26 ноември ще учат и четвъртокласници от СУ „Вела Благоева“. До 27 ноември включително в класните стаи няма да влизат трети, пети, шести и седми клас на СУ „Владимир Комаров“.

Учениците в Община Г. Оряховица учат присъствено, с изключение на три училища, които са преминали към дистанционно обучение.

По график неприсъствено учат възпитаниците на СУ „Георги Измирлиев“, СУ „Вичо Грънчаров“ и ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“.

Преустановени са присъствените занятия за учениците от пети до седми клас на СУ „Димитър Благоев“, СУ „Цветан Радославов“ и СУ „Николай Катранов“ в Свищов. Като в училище „Катранов“ дистанционно учат и малките ученици от първи до четвърти клас. Заповедта на кмета влиза в сила от 19 ноември и продължава до 30 ноември.

Дистанционно се занимават до 27 ноември и малчуганите от 1 до 4 клас в Начално училище „Иларион Макариополски“ в Елена. В тази община изцяло неприсъствено е обучението и в СУ „Иван Момчилов“.

По график върви обучението в ОУ „Бачо Киро“ в Павликени, в СУ „Ангел Каралийчев“ в Стражица и в СУ „Св. Климент Охридски“ в Сухиндол.

Графиците, съставени от директорите на учебните заведения, са качени в сайта на Регионалното управление на образованието и информацията се актуализира ежедневно, коментира началникът на РУО инж. Розалия Личева.

 

COVID-19 ПЛЪЗНА В 4 ДЕТСКИ ГРАДИНИ

 

Във връзка с лабораторно потвърдени случаи на COVID-19 при персонал в детските градини „Соня“ и ДГ „Първи юни“ в гр. Велико Търново, ДГ „Елена Грънчарова“ и ДГ Божур“ в гр. Горна Оряховица“ и Средищно училище „П. Р. Славейков“ в с. Церова кория“, под карантина за 10 дни са поставени контактните лица. С предписания на РЗИ – Велико Търново, са разпоредени съответни противоепидемични мерки – почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения в сградите на детските градини и училището, преминаване от присъствено обучение към обучение от разстояние в електронна среда на Средищно училище „П. Р. Славейков“ и др.

Поради установени случаи на COVID-19 при персонал, обслужващ две групи в ДГ „Първи юни“ – Велико Търново, с бързи антигенни тестове е изследван целият персонал на детското заведение – 21 лица, резултатите на които са отрицателни, съобщават от РЗИ.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *